SALT LAKE CITY - Voor Gretha Smit zijn de Olympische Winterspelen op een vervelende manier geëindigd. De schaatsster, die verrassend zilver won op de 5000 meter, is zaterdagavond bij het feest na haar huldiging in het Holland Heineken House door haar rechterknie gegaan. Daarbij is de voorste kruisband totaal afgescheurd.

Smit kan voorlopig niet aan wedstrijden deelnemen. De Rouveense wilde komend weekeinde starten op het NK allround in Alkmaar, al had ze zich daar niet voor geplaatst. Ze diende een verzoek in bij de KNSB om alsnog aan het deelnemersveld te worden toegevoegd. Dat heeft nu geen zin meer.

Smit onderging zondagochtend in Salt Lake City een MRI-scan. Die bevestigde de bange vermoedens. Terug in Nederland zal een orthopedisch chirurg de knie nogmaals onderzoeken om een definitief oordeel over de blessure te vellen.

Smit had eerder problemen met de knie. Drie jaar geleden was de voorste kruisband al een keer gedeeltelijk ingescheurd. De schaatsster loopt nu in Amerika rond met een brace om haar rechterbeen. Ze vliegt maandag met de Nederlandse ploeg naar Nederland.