MOSKOU - De grootste prestatie van Rusland bij de Olympische Winterspelen was het lepelen van emmers kaviaar in de Rusland Datsja te Salt Lake City. Op sportief vlak viel er weinig te juichen en veel te klagen. De grote wintersportnatie van weleer is ingehaald door Duitsland, Noorwegen en Verenigde Staten.

Afgang, pech en doping. Met een miserabele balans staat Rusland aan de rand van de afgrond. President Wladimir Poetin kondigde een noodprogramma aan met de aanleg van duizend nieuwe sportaccommodaties. Vice-premier Valentina Matvijenko, verantwoordelijk voor de sport, waarschuwde: "Als we ons niet herpakken, zullen wij de aansluiting verliezen."

Onwaardig

Rusland behaalde nog niet de helft van het aantal verwachte overwinningen. Matvijenko zei op de voorlaatste dag van de Winterspelen voor de televisie dat zelfs de zesde plaats een achtenswaardige prestatie is. Zo'n uitspraak is Rusland, dat alleen het hoogste nastreefde, onwaardig.

Dubieuze beslissingen

In Rusland ontstond collectieve verontwaardiging over onterechte beslissingen. In het paarrijden bijvoorbeeld kreeg het Russische kampioenskoppel onder druk van de publieke opinie het Canadese paar naast zich op het podium. Het startverbod van de skiloopster Larisa Latsoetina maakte alle Russen boos.

Samenzwering

Poetin wakkerde het strovuur der protesten aan door kritiek op arbitrage en organisatie. Na de toekenning van slechts het zilver voor kunstrijdster Irina Sloetskaja en het startverbod voor de van doping verdachte Larissa Latsoetina was er sprake van een Amerikaanse samenzwering.

Poetin

Poetin heeft de ernst van de situatie in de sport ingezien en verordonneerde de aanleg van nieuwe sportaccommodaties en trainingsfaciliteiten, tot duizend aan toe. "We hebben een nieuw doel gezet, dat we serieus zullen vervolgen", zei ook Matvijenko. Zij was bekend met de belabberde trainingsfaciliteiten voor de topsport.

Trainingsfaciliteiten

"We hebben geen pistes voor alpineskiën, we bezitten geen loipes voor skilopen, zelfs niet een ijskanaal voor bobsleeën, wij hebben gewoon niets", vertelde Tatjana Tarassova, een van de succesrijkste trainers uit het kunstrijden. Tarassova bevindt zich met haar pupillen, onder wie olympisch kampioen Alexei Jagoedin, hoofdzakelijk in het buitenland. Zij gaf in een verklaring voor de Russische tv bestuurders en officials de schuld. "Wij hebben geen roebel ondersteuning gekregen, maar in de Rusland Datsja is de kaviaar met emmers tegelijk geconsumeerd."

Russische topsport

Tien jaar na het uiteenvallen van de Sovjetunie gaat het slecht met de Russische topsport. De sportwetenschap bestaat niet meer, geld voor trainers is niet beschikbaar. De stadions zijn in verval. Tussen de huurhuizen staan nu op de duizenden voormalige ijshockeyvelden autogarages.

Corruptie

Corruptie en criminaliteit is ook voor de topsport niet gestopt. Amerika weigerde het Russische IOC-lid Sjamil Tarpisjev een visum wegens duistere zaken. De voormalige tennisleraar van Poetins voorganger Boris Jeltsin kreeg al langer kritiek als chef van het topsportfonds door lucratieve tolheffing.

Het Russische leven van alledag is niet vrolijk. "Bijna elke dag storten bij ons vliegtuigen neer. Mensen worden in elkaar geslagen. In alle hoeken en gaten is gebrek aan geld", constateerde politicoloog Alexei Kiwa. "Hoe kunnen onze topsporters dan nog de gouden medailles van vroeger winnen?"