SALT LAKE CITY - De geldschieters van de nationale schaatsploeg en de commerciële teams zijn woedend op Joop Alberda, lid van het team de mission van sportkoepel NOCNSF. De technisch directeur betitelde de sponsors van de schaatsploegen als amateuristisch. "Ze vervuilen het speelveld", sneerde Alberda in de krant richting de geldschieters.

De uitlatingen zijn Aegon, TVM en DSB totaal in het verkeerde keelgat geschoten. De sponsors lieten eerder in de VS al hun ongenoegen blijken over de onmogelijkheid tijdens de Olympische Winterspelen in Salt Lake City enigszins hun naam uit te dragen.

Aegon

Aegon, sponsor van de schaatsbond KNSB, stopte bij voorbeeld een reclamecampagne rond olympisch kampioen Jochem Uytdehaage. NOCNSF dreigde met schadeclaims richting bedrijven die het niet zo nauw probeerden te nemen met de reclameregels rond de Spelen. De sportkoepel probeert momenteel met man en macht de belangen van de eigen geldschieters te verdedigen.

TVM

TVM bestempelde zaterdag de uitspraken van Alberda als onbehoorlijk. "Dit gaat tegen alle afspraken in. We zouden stoppen met elkaar te bekritiseren. Belachelijk dat een technisch directeur zich publiekelijk mengt in de schaatssport."

Afgelopen week legden Aegon en NOCNSF in een gesprek hun geschillen over de reclamevoering bij. Afgesproken werd toen dat er na de Olympische Spelen wordt verder gesproken over een structurele oplossing in de toekomst. En dat er verder geen uitspraken meer zouden worden gedaan.

Bij Aegon reageerde men zaterdag uitermate verrast op de verklaringen van Alberda. "Dit doet pijn. Een stomp in de maag. Dat wij amateuristisch zijn en succes op korte termijn nastreven, kun je niet zeggen van een geldschieter die al 25 jaar aan de schaatsbond en -sport is verbonden", laat het bedrijf weten.

Aegon heeft besloten de reclamecampagne rond de olympische medaillewinnaars uit de kernploegen maandag gewoon weer te hervatten. "We hebben niets verkeerd gedaan. We hadden eigenlijk excuses verwacht."

DSB

Dirk Scheringa heeft eigenlijk geen zin weer een achterhoedegevecht te gaan voeren en zwarte pieten uit te delen. "De uitspraken van Alberda hebben mij wel heel erg verbaasd. Vooral omdat wij nu net het tegenovergestelde vinden. Wij vinden NOCNSF niet professioneel. Wat zij de sponsors verwijten, slaat eigenlijk op de organisatie zelf", aldus de baas van het DSB-schaatsteam.