SALT LAKE CITY - De acht medailles die Nederland tijdens de negentiende Olympische Winterspelen in Salt Lake City heeft behaald, zijn in historisch perspectief gezien een acceptabel aantal. De Spelen van vier jaar geleden in Nagano waren een absolute uitschieter met elf medailles, waarvan vijf keer goud.

Deze keer heeft Nederland nog altijd drie gouden plakken binnen gesleept, en vijf zilveren. Deze editie staat voor Nederland daarmee op de vierde plaats. De Spelen van Nagano waren het succesvolst met elf plakken, de Spelen van Grenoble (1968) en Sapporo (1972) volgen met negen. Salt Lake City komt daarna.

Voor wat betreft het aantal behaalde gouden medailles staat de jongste editie op de gedeeld derde plaats. Nagano (5) is koploper, gevolgd door Sapporo (4). Bij de Spelen in Grenoble (1968), Calgary (1988) en Salt Lake werd driemaal een Nederlander met goud omhangen.

Geen brons

Opmerkelijk is wel dat Nederland in Salt Lake niet één bronzen medaille heeft behaald. Dat gebeurde voor het laatst in 1984, Sarajevo. In totaal heeft Nederland nu 22 gouden, 28 zilveren en 19 bronzen medailles behaald in de historie van het winterevenement.

Nederland zond zeventien maal atleten uit naar de Winterspelen, en kwam vijf maal met lege handen thuis. De laatste keer dat dat gebeurde was in 1984, bij de Spelen in Sarajevo. Vier jaar daarna veroverden Nederlanders in Calgary zes medailles, vervolgens waren het twee keer vier medailles, in Albertville (1992) en Lillehammer (1994). Overigens komen sinds 1980 alle medailles van Nederland van het langebaanschaatsen. De laatste niet-schaatser die een medaille won was kunstrijdster Dianne de Leeuw, die in 1976 in Innsbruck zilver veroverde.

Schenk en Van Gennip

Op de individuele lijst delen Gianni Romme en Jochem Uytdehaage bij de mannen nu de tweede plaats achter Ard Schenk. Beiden hebben twee maal goud en eenmaal zilver behaald. Schenk heeft drie gouden plakken achter zijn naam en één zilveren.

Bij de vrouwen voert Yvonne van Gennip de lijst aan, dankzij haar drie gouden medailles uit 1988. Renate Groenewold en Gretha Smit staan na hun medailles op 3 en 5 kilometer met Dianne de Leeuw en Ria Visser gedeeld negende, met eenmaal zilver.