SALT LAKE CITY - De schaatsploeg van Spaar Select neemt vanaf komend seizoen een bescheidener plaats in. Het 'dreamteam' bestaat niet meer, een normale schaatsploeg is geboren. Directeur Jan-Willem van Dijk van het bedrijf vindt dat zijn keurkorps tijdens de Olympische Spelen heeft 'gefaald'.

"Dit kan niet en dit mag nooit meer gebeuren. Volgend jaar moet het in elk geval anders, we kunnen niet nog vier jaar doormodderen."

Zeer teleurstellend

De ploeg staat na de Spelen op één medaille, een zilveren, van de tien kilometer van Gianni Romme. "Zeer teleurstellend", meent Van Dijk. "Ik had op twee gouden medailles gerekend. Eén van Gianni en nog één van Erben of Marianne. Maar dat pakte anders uit. We waren het kampioensteam, en zijn nu weer de underdog. Je kunt immers met één keer zilver niet blijven zeggen dat je de beste bent, terwijl Jochem Uytdehaage in zijn eentje drie plakken pakt."

Inkrimpen

Van Dijk heeft al aangekondigd dat vier van de huidige elf schaatsers moeten vertrekken. Voor Bas Brusche, Helen van Goozen, Sergej Klevtsjenja en Sergej Tsibenko is na dit seizoen geen plaats meer. Maar er zal meer veranderen. "Ik ga me meer met het team bemoeien. Dat heb ik te weinig gedaan tot nu toe. Neem nou de trainingskampen, daarvoor hadden we bij voorbeeld geen budget. Peter Mueller zei waar we heen moesten, en wij regelden het. Ik heb het allemaal zo vrij gelaten, je ziet wat ervan komt."

Evalueren

Er zal meer gaan gebeuren, waarover Van Dijk nog niets kan zeggen. "We gaan tussen half maart en 1 april evalueren, dan weten we wat we gaan doen." Zeker is dat Van Dijk wil dat zijn ploeg minder bluf toont. "Het is logisch dat Peter met bluf praat, dat is Amerikaans. Maar ik zal hem op het hart drukken dat de tijd van Dreamteam voorbij is. Met zulke teksten legt hij de schaatsers extra druk op. Ik ga hem niet opleggen wat hij wel of niet mag zeggen, maar we moeten een bescheidener plaats innemen."

Uitstraling

De glamoureuze uitstraling van Mueller en zijn schaatsers past bij Spaar Select, vindt Van Dijk. Hij heeft niet voor niets gekozen voor mensen met een uitgesproken eigen mening en eigen karakter. Past een 'rustiger' team nog wel bij het imago van het bedrijf? "Ja, vooral omdat het bedrijf zich ook bescheidener opstelt. Met de economische terugval moet ook Spaar Select het rustiger aan doen. We wilden Nederland veroveren, overal kantoren openen. Maar nu maken we pas op de plaats."

Turijn

Zijn ploeg gaat zeker door tot en met de volgende Spelen in 2006 in Turijn. "Daarna is het waarschijnlijk over", weet Van Dijk. Met Mueller en vijf schaatsers heeft hij contracten tot die datum. Marja Vis staat nog één jaar onder contract, Marianne Timmer twee. "Dat is mijn grote fout geweest", aldus Van Dijk. "Nu heb ik echt spijt van die zesjarige contracten. Maar die zijn afgesloten toen de schaatsmarkt er heel anders uitzag dan nu."

Grote jongen

En dus geeft Van Dijk uitgerekend dit jaar zijn schaatsers loonsverhoging. Dat staat nu eenmaal in het contract. "Om de twee jaar krijgen ze er iets bij. Nu is het weer zo ver. Maar daar doe ik niet moeilijk over. Contract is contract, dat moet je respecteren, even een grote jongen zijn."

Zonder op namen in te gaan stelt Van Dijk wel dat hij -indien hij de handen vrij zou hebben- een ander zevental in zijn ploeg zou willen dan nu. "Begrijp me niet verkeerd, het zijn zeven toppers, maar als ik het voor het zeggen had, was het een ander zevental geworden."

Ondanks de mindere prestaties in Salt Lake City heeft Van Dijk nog wel zin in de komende vier jaar. "Het seizoen mag van mij morgen beginnen. Of nou, morgen niet. We hebben nogal wat herstelwerk te verrichten."