AMSTERDAM - Claudia Pechstein heeft de slotafstand bij het schaatsen, de 5000 meter, op haar naam geschreven (6:46.91). De Duitse titelverdedigster bemachtigde in een nieuw wereldrecord het goud voor Gretha Smit (6:49.22), die verrassend het zilver pakte. De Canadese Clara Hughes veroverde in de Utah Olympic Oval het brons (6:53.53).

"Ik ben hier supertevreden mee", aldus Smit. "Wat Pechstein doet is bijzonder goed." Claudia Pechstein zorgde voor een unieke prestatie, zij won op vier achtereenvolgende olympische spelen een medaille.

Smit

Gretha SmitLyudmila ProkashevaGunda Niemann

Jeetjemina

De marathonschaatsster uit Rouveen verzuurde nauwelijks in de tweede helft van de race. Technisch bleef Smit tot het eind toe goed doorschaatsen. De beloning kwam toen ze de streep passeerde. Smit verpulverde het wereldrecord met ruim zeven seconden met haar tijd van 6:49.22. Smits oude persoonlijke tijd stond op 7:03.47. "Het is bijna niet te geloven", sprak Smit kort na haar zilveren race vol ongeloof. "Jeetjemina... dit had ik echt niet verwacht toen ik over de streep ging en naar het scorebord keek. De laatste ronde ging ik wel verschrikkelijk dood, maar ja toe maar... ."

De Jong

Tonny de Jong

In de zevende ronde maakte de Nederlandse echter een kapitale fout; ze hinderde Friesinger bij het ingaan van de binnenbocht. De Jong finishte uiteindelijk in een tijd van 7:01.17. Friesinger zette slechts de zesde snelste tijd op het scorebord (6:58.39).

Vis

In de laatste rit voor de dweilpauze was het de beurt aan Marja VisNami Nemoto

De eerste rondjes in de Utah Olymic Oval reed Vis nog onder de 33 seconden, maar vanaf ronde vijf stegen de rondetijden snel van de stayer. De vloeiende Van 33.68 seconde in ronde 6 naar uiteindlijk 38.14 seconde in de slotronde. Vis kwam in 7:19.08 over de streep. Ze bleef daarmee een kleine zes seconden verwijderd van haar persoonlijk record (7:13.54).

Niet gefinisht: Prokasjeva (Kaz), Nemoto (Jap).