PARK CITY - De eerste twee runs van de viermansbobbers op de Olympische Spelen waren voorbij en Arend Glas baalde. Meer dan de vijftiende plaats totaal zat er niet in. "Het had beter gemoeten."

Na in beide runs zestiende te zijn geworden gaf de Nederlander de hoop op een klassering in de toptien nog niet op. "We hebben nog twee runs te gaan en ik weet zeker dat het beter kan. De verschillen zijn klein, in onze sport gaat het soms maar om honderdsten van seconden."

Vloeken

Het was even vloeken in de kleedkamer, gaf hij toe. "Natuurlijk hadden de jongens er ook de pest in. Desondanks zijn we zeer gemotiveerd voor de rest van de wedstrijd. Ik heb wel vaker tegenslagen overwonnen. Mij krijgen ze niet klein." Om precies te zijn is het verschil met de tiende plek iets meer dan drietiende van een seconde. Er zijn nog twee runs te gaan.

Start

De start moet beter, vond Glas. "Bovendien moet ik nog wat strakker sturen. Ik hoop dat morgen ook de omstandigheden wat beter zijn. We hadden nu de pech dat na onze start in de eerste run de zon onder ging. Anderen kregen daardoor te maken met temperaturen die ineens veel lager lagen. Daardoor gingen ons mensen voorbij die dat normaal nooit doen."

Tropisch

De omstandigheden waren inderdaad welhaast tropisch, althans voor wintersportbegrippen, toen de wedstrijden in Utah Olympic Park begonnen. Aan de voet van de berg vanwaar de bobbers afdaalden was het zelfs bijna tien graden. Dat is in de omgeving van Salt Lake overigens al dagen het geval.

Hays

Het weerhield Todd Hays er in elk geval niet van zijn favorietenrol waar te maken. De Amerikaan was in beide heats de snelste, waardoor na het feest van de vrouwen een tweede bobsleefeest voor het thuispubliek nakende is. Wel staan de Zwitser Martin Annen en de Duitser Andre Lange dichtbij. Beiden hebben een achterstand van negenhonderdste van een seconde.

Geen toevalstreffer

Dat Glas met zijn uit Marcel Welten, Edwin van Calker en Timothy Beck bestaande team sneller kan, had hij een dag eerder in de laatste trainingsrun bewezen. Met de van een lichte griep herstelde Beck weer aan boord eindigde hij daar als zesde. "Dat geeft moed", sprak de piloot. "Morgen willen we laten zien dat het geen toevalstreffer was."