PARK CITY - Janica Kostelic heeft geschiedenis geschreven bij de Olympische Winterspelen. De 20-jarige alpineskister won vrijdag in de reuzenslalom haar derde goud. Met bovendien zilver in de tas is zij de skikoningin van Salt Lake City. Kroatië zal haar thuis eren met een standbeeld.

De triomftocht van Janica Kostelic in de sneeuw van Utah is een sprookje. Sinds 5 januari 20 jaar heeft zij een zwaar sportleven achter zich. Binnen zeven maanden lag ze drie keer op de operatietafel voor herstelwerkzaamheden aan haar linkerknie, geteisterd door valpartijen en met te groot fysiek risico aangesneden bochten. De pijn is nog altijd niet verdwenen. Elke race voelt ze nog de tegenslagen.

De reuzenslalom is niet het favoriete onderdeel van de allroundster in het alpineskiën, maar de eerdere 'goldrush' maakte haar onoverwinnelijk. In de slalom beslissen honderdsten van seconden over winst en verlies, bepalen minimale verschillen de plaatsen op de erepodia.

Vrijdag nog eindigden twee keer twee deelneemsters met gelijke tijd over twee manches in de olympische reuzenslalom. De Oostenrijksen Alexandra Meissnitzer en Michael Dorfmeister zetten allebei 2.31,95 op de klok en eindigden samen als vierde. De Zweedse Ylva Nowen en de Canadese Allison Forsyth troffen elkaar op de zevende plaats met ieder 2.32,78.

Paerson

De Zweedse Anja PaersonSonja Nef

Primeur

Drie keer goud in één Winterspelen is nooit eerder vertoond bij het vrouwenskieën. Janica Kostelic overtrof de Duitse legende Rosi Mittermaier en de Liechtensteinse Hanni Wenzel die in een grijs verleden (1976 en 1980) twee keer goud wonnen. 'Gold Rosi' won toen ook zilver erbij. Destijds behoorde de combinatie nog niet tot het olympisch programma.

Killy

Bij de mannen scoorden de Oostenrijker Toni Sailer (1956) en de Fransman Jean-Claude Killy (1968) een gouden hattrick. De vier medailles in één Winterspelen van Kostelic zijn een novum voor alpineskiën.

Klein meisje

De nieuwe koningin kon zelf niet bevatten wat haar overkwam. "Ik ben nog maar een klein meisje en nog lang niet de beste van de wereld. Ik moet nog veel leren."

Rozen

De ontvangst in Zagreb zal groots zijn. "In Kroatië is het nu al groot feest", wist de kampioene. Vorig jaar lag er een bed met rozen voor haar klaar bij de ontvangst door de premier en werd zij feestelijk onthaald door duizenden landgenoten. Haar beeltenis sierde al een postzegel. De beeldhouwers werken al met de ellebogen om haar standbeeld uit steen te houwen.

Duiken

Vier jaar geleden nam Janica Kostelic al deel aan de Winterspelen van Nagano. Zij was toen zestien jaar en deed ervaring op in de vijf verschillende onderdelen. Om de zenuwen beter te leren controleren deed zij aan duiken. Ze ging tot dertig meter onder de waterspiegel. Zenuwen van staal waren op de sneeuwpistes haar grote geheim.