SALT LAKE CITY - Het stak enorm. De manier waarop Bart Veldkamp zijn Olympische Winterspelen in Salt Lake City afsloot, maakte de Nederlandse Belg woest. Een verkeerde planning in de aanloop maakte in Amerika van een topper een tobber.

Op de tien kilometer reed hij weliswaar met 13.27,48 een persoonlijk record. Maar dat iemand als de Rus Dimitri Sjepel met zijn handen op de benen van de pijn seconden sneller was, kon volgens Veldkamp niet. "Ik ga er een jaartje tussenuit. Marathonschaatsen, fietsen. Dit is heel frustrerend." Veldkamp heeft in Amerika nooit het gevoel gehad, dat hem vier jaar geleden in Nagano nog aan een medaille hielp op de vijf kilometer. De perfectionist op de lange afstanden ging vorig jaar in juli drie weken op hoogte, herhaalde die trainingswijze in augustus/september en verbleef in oktober nog eens vier weken op grote hoogte.

Wedstrijdhardheid

"Verkeerd. Ik heb dit seizoen helemaal geen wedstrijdhardheid gehad. Kon nergens op terugvallen. We zijn er nu achter dat het niet de juiste aanpak is geweest. Hoogtestage kan goed zijn, maar ook helemaal verkeerd uitpakken. Bij mij en ook bijvoorbeeld Sajoetin is het mis gegaan."

Veldkamp

Met 34 jaar heeft Veldkamp, die zich ook al niet wist te plaatsen voor de wereldkampioenschappen allround in Heerenveen en geen sponsor heeft voor volgend jaar, zich nog niet neergelegd bij een definitieve nederlaag. Uiterst serieus gaf hij vrijdag aan na een rustpauze misschien wel weer naar Turijn - 2006 - te willen. Het lijkt gekkenwerk, maar de Hagenaar heeft wel vaker van die rare uitspraken.

Dat er internationaal een machtswisseling aan de gang is, is ook aan dovenmansoren gericht. Uytdehaage, Verheijen en Parra zijn de mannen van de toekomst. "Ik wil niet op deze manier afscheid nemen." Veldkamp werd op de tien kilometer uiteindelijk negende. "Niets dus."