SALT LAKE CITY - Canada heeft vrijdag als eerste de finale bereikt van het olympisch ijshockeytoernooi voor de mannen. De zesvoudig olympisch kampioen versloeg Wit-Rusland met 7-1 (2-1 2-0 3-0). De Canadezen staan voor het eerst sinds 1994 weer in de eindstrijd. Tegenstander is zondag de Verenigde Staten.

De Amerikanen overspeelden de Russen in de beide eerste perioden: 1-0 en 2-0. In de eerste periode scoorde Guerin, in de tweede waren Young en Housley trefzeker.

Rusland kwam furieus uit de kleedkamer voor het laatste wedstrijddeel en leek zowaar het duel te kunnen kantelen. Kovalev zorgde onmiddellijk voor 1-3 en enkele minuten later was met de 2-3 van Malachov de spanning volledig terug. Er speelden zich nog hectische tonelen af op het ijs. De Amerikanen hielden met de grootste moeite stand.

Amerika bleef door dit resultaat ongeslagen in de historie van het olympische ijshockey op eigen bodem. In de finale is Canada een ingespeelde tegenstander. De halve finale tegen Wit-Rusland was een veredelde oefening prijsschieten: 7-1.