SALT LAKE CITY - De Russen hebben vrijdag protest aangetekend tegen de jurering van de finale van het kunstrijden voor vrouwen. Ze willen dat Irina Sloetskaja, die tweede werd achter de verrassende Amerikaanse Sarah Hughes, ook een gouden medaille krijgt.

"De beoordeling druiste in tegen de regels van de internationale federatie ISU. We eisen dat de jurycijfers worden ingetrokken en Sloetskaja ook goud krijgt toegewezen", aldus een verklaring van Valentin Pisejev, de voorzitter van de Russische schaatsbond.

Sloetskaja vond de beoordeling van haar presentatie ronduit 'schandalig'. Alleen daardoor kon Hughes winnen. Woordvoerder Roedolf Nezvegski was van mening dat de vrije kür van de viervoudig Europese kampioene zeker zo goed was als die van Hughes, zo niet beter. "We willen de Amerikaanse het goud niet afpakken, maar onze rijdster verdient dezelfde plak."

Het Canadese paar Jamie Sale/David Pelletier kwam in het begin van het olympische toernooi ook door protest (en een enorm mediaoffensief) op het hoogste treetje van het ereplatform terecht naast de olympische kampioenen Elena Beresjnaja en Anton Sicharoelidze. Daarvoor werd de beoordeling van een Frans jurylid, dat onder druk zou zijn gezet, geschrapt.