MOSKOU - De Russische president Poetin betreurt het dat juryleden bij de Olympische Winterspelen soms blijk geven van partijdigheid. Hij heeft dit vrijdag gezegd. Het is voor het eerst dat hij zich openlijk heeft uitgelaten over de commotie rond jurybeslissingen op de Winterspelen in Salt Lake City.

"Ik ben het er helemaal mee eens", aldus Poetin toen hij werd ondervraagd over beschuldigingen dat verscheidene juryleden partijdigheid aan de dag hebben gelegd bij de beoordling van Russische sporters.

"Bepaalde keuzes hebben ons verbaasd, en niet alleen de beslissingen die een nadelig effect hebben gehad voor Russische sporters", aldus Poetin. Hij haalde ook de omstreden diskwalifictaie van de Zuid-Koreaanse shorttracker Kim Dong-Sung aan.

Generatie

"Het is misschien te wijten aan de verandering van generatie in het Olympisch Comité", aldus Poetin. Hij zinspeelde erop dat bepaalde mensen uit de nieuwe generatie het mogelijk iets minder nauw nemen met de ethiek dan hun voorgangers. "De vercommercialisering van de olympische beweging is in tegenspraak met de olympische principes. Wij betreuren dat, alle amateursporters in de hele wereld betreuren dat", zo voegde het Russische staatshoofd daar aan toe.

Harde woorden had hij ook over voor het Russisch Olympisch Comité. "Ik verwonder me over de passieve opstelling van het Russisch Olympisch Comité en de Russische vertegenwoordiger bij het IOC ten aanzien van de vooringenomenheid bij beslissingen van jury's en scheidsrechters bij de Winterspelen."

Onthutst

Minister van Buitenlandse Zaken Ivanov heeft het Internationaal Olympisch Comité opgeroepen zorg te dragen voor een "normale situatie" in Salt Lake City voor Russische sporters. "De Russische samenleving is onthutst over de atmosfeer die zich heeft opgebouwd rond de Russische sporters en de in onze ogen niet-objectieve behandeling van onze sporters", aldus de bewindsman.

De Russische ploeg dreigde donderdag te vertrekken uit Salt Lake City. Het weren van skiloopster Larisa Lazoetina bij de 4x5 km estafette was de druppel voor de chef de mission Tigatsjev. Deze kookte van woede over de in zijn ogen zoveelste ernstige benadeling van zijn ploeg. "Deze Winterspelen zijn de smerigste uit de geschiedenis", blafte hij.

/SALT LAKE CITY 2002Poetin voorkomt vertrek Russen van spelen