SALT LAKE CITY - De veiling van diverse attributen van Nederlandse wintersporters in Salt Lake City heeft donderdagavond in het Holland Heineken House 19.260 dollar (ongeveer 22.000 euro) opgebracht. Het geld gaat naar Olympic Aid, de organisatie die bijvoorbeeld kinderen in de Derde Wereld probeert te helpen.

Zo'n 25 onderwerpen werden onder de hamer gebracht. Het meeste bracht het olympische pak van schaatser Jochem Uytdehaage op: 3550 dollar. Koper was de Noor Johann Olav Koss, voorzitter van Olympic Aid en tijdens de Winterspelen van Lillehammer in 1994 met drie gouden medailles de beste schaatser.

Hij won de biedstrijd van onder meer schaatssponsor Aegon. Het pak van Uytdehaage was gesigneerd door de olympisch kampioen zelf en zijn teamgenoten Renate Groenewold, Andrea Nuyt en Carl Verheijen.

Ook het wedstrijdpak van Erben Wennemars deed het uitermate goed. Hoewel de sprinter van Spaar Select geen medaille won op de Winterspelen, leverde het wel 3400 dollar op. Een T-shirt gedragen door olympisch kampioen Gerard van Velde kostte de nieuwe eigenaar dollar.