SALT LAKE CITY - Even leek de koude oorlog weer terug tussen de Verenigde Staten en Rusland. De Russische ploeg dreigde donderdag in Salt Lake City op te stappen. In zijn eerste crisis als voorzitter van het IOC bleef Jacques Rogge kalm. Hij onderzocht de aantijgingen en stuurde zijn bevindingen per brief aan president Poetin. Op zijn gezag zal Rusland in alle gevallen de Winterspelen afmaken.

Bekijk video

De emoties liepen donderdag hoog op bij chef de mission Tigatsjev van Rusland. Hij sprak van een heksenjacht op de Russen in Salt Lake City. Tigatsjev haalde vier voorbeelden aan waarin zijn ploeg werd benadeeld. Bij het skilopen kreeg Larisa Lazoetina een startverbod voor de 4x5 km estafette. Daardoor ontging Rusland een zekere gouden medaille.

In het freestyle skiën ging de Russin Koroljeva na de eerste sprong aan de leiding. In het eindklassement, na twee sprongen, viel ze buiten de medailles. Ze werd vierde door een in de ogen van de Russen zeer omstreden jurywaardering. Hij kwam terug op het schandaal in het kunstrijden bij de paren en vond de arbitrage in het ijshockeyduel tussen Rusland en Tsjechië (1-0) shockerend slecht.

De smerigste

In alle gevallen was er volgens Tigatsjev sprake van een complottheorie om de Russen te benadelen. "Deze Winterspelen zijn de smerigste uit de geschiedenis", blafte hij. "De organisatie en het IOC handelen in het belang van de Amerikaanse showbusiness en hebben lak aan de olympische principes. Bij de spelen moet het gaan om sport, niet om politiek."

Hij diende als teamleider een officieel protest in wegens "niet objectieve beoordelingen". Tevens stelde hij Rogge, met wie hij in spoedberaad ging, een ultimatum van 24 uur. "Ik heb Rogge gezegd dat als Rusland niet meer nodig is bij de grote evenementen, we niet zullen aarzelen het olympisch dorp te verlaten."

China, Zuid-Korea en Oekraïne

Hij liet de IOC-baas doorschemeren in de rug te worden gedekt door Poetin. Naar overtuiging van Tigatsjev werden behalve Rusland ook China, Zuid-Korea en Oekraïne op vergelijkbare wijze vernederd. Zuid-Korea dreigde ook te vertrekken na de diskwalificatie van shorttracker Dong-Sung Kim.

Die passeerde als eerste de streep in de finale van de 1500 meter maar werd gediskwalificeerd omdat hij volgens de jury van zijn lijn afweek. Het goud ging daarop naar de Amerikaan Ohno.

Skiloopster Irina Terelia uit de Oekraïne kreeg net als Lazoetina een half uur voor de estafette een startverbod. Bij beide loopsters werd een te hoog gehalte van rode bloedlichaampjes vastgesteld, hetgeen kan wijzen op het gebruik van epo. Door die ingreep moesten beide ploegen zich terugtrekken. Tigatsjev eiste dat de estafette ongeldig zou worden verklaard en zou worden overgelopen.

Correcte beslissingen

Rogge hoorde de klachten aan en ging zelf op onderzoek uit. Hij overlegde met de voorzitters van de betrokken sportbonden over de gevolgde procedures en kwam tot de conclusie dat de genomen beslissingen absoluut correct waren. In zijn brief aan Poetin schreef hij dat hij begrip had voor de emoties van Tigatsjev en de Russische ploegleden.

"De reacties zijn menselijk", schreef Rogge. "Emoties horen bij de sport. Mijn bevindingen zijn dat de bonden in alle genoemde voorvallen correct hebben gehandeld. Ik hoop dat het gezond verstand in het belang van de atleten zal prevaleren." Poetin reageerde positief op het schrijven van de Belg en maande zijn ploegleiding tot kalmte. Na een dag vol dreiging was de koude oorlog voorlopig weer van de baan.

Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer