SOLDIER HOLLOW - De Duitse skiloopsters hebben donderdag olympisch goud veroverd op de estafette (4x5 kilometer). Manuele Henkel, Viola Bauer, Claudia Künzel en Evi Sachenbacher bleven Noorwegen (zilver) en Zwitserland (brons) voor.

De finale was ongemeen spannend. Op de eindstreep had de laatste Duitse skiloopster, Evi Sachenbacher, 1,3 seconden voorsprong op haar Noorse concurrente. Het was op de dag af precies 22 jaar geleden dat Duitsland olympisch goud had veroverd bij het skilopen.

"Dit is fantastisch", jubelde de Duitse bondscoach Jürgen Wolf. Skister Henkel: "We zijn olympisch kampioen. Ik kan het niet geloven."

Uitsluiting

Het estafette-onderdeel werd overigens overschaduwd door de uitsluiting van de Russische deelneemster Larisa Latsoetina, vlak voor de wedstrijd. Een official van het Russische team zei dat ze een te hoge hemoglobinewaarde in het bloed had: 16,5 waar maximaal is toegestaan.

Bloeddoping

De 36-jarige Latsoetina is zilverenmedaillewinnares op de gecombineerde achtervolging. In het verleden was zij vijf keer olympisch kampioen. Een teveel aan rode bloedlichaampjes kan duiden op het gebruik van de verboden bloeddoping EPO.

Voor de Russische ploeg was er geen tijd meer om een vervangster aan te wijzen voor de estafette. Ook Oekraïne meldde zich - vanwege nog onbekende redenen - af. De estafette ging door met 13 van de 15 ingeschreven landenteams.

Het IOC testte voor aanvang van de wedstrijd van elk kwartet één deelneemster. Latsoetina kreeg een startverbod van twee weken opgelegd.