PARK CITY - Stephan Eberharter heeft zijn olympische titel binnen. De Oostenrijkse medailleverzamelaar won donderdag in Park City de reuzenslalom van de Winterspelen. Over twee manches was de stand-in voor de gewonde Hermann Maier iets sneller dan de Amerikaan Bode Miller en de Noor Lasse Kjus.

De 32-jarige Eberharter won eerder tijdens deze Spelen brons op de afdaling en zilver op de Super-G. De reuzenslalom was niet bepaald zijn favoriete onderdeel van het alpineskiën. De Tiroler nam tijdens de eerste manche alle risico's, gleed snel en zuiver langs de poortjes en liet op de finish de beste tijd noteren. De Italiaan Massimiliano Blardone was tweede op 74/100e seconde.

Consolideren

In de tweede manche kon Eberharter consolideren. Zijn naaste belager Blardone kon de druk niet aan en maakte een fout waardoor hij kansloos was. Eberharter moest het meest oppassen voor Bode Miller. De Amerikaan had de zevende tijd in de eerste manche en ging in de tweede voor goud.

Net als in de combinatie vloog hij iedereen in het klassement voorbij, op één na. In de combinatie was de Noor Aamodt hem te machtig, op de reuzenslalom de Oostenrijker Eberharter. Toevallig wel twee reuzen uit de wereld van het alpineskiën.

Kjus

Lasse Kjus, de Noor die deze Spelen behoorlijk ongelukkig was en zwaar in de schaduw leefde van zijn vriend Aamodt, veroverde tot zijn grote geluk en verwondering het brons. Het was zijn vijftiende medaille in een groot evenement (WK + OS).

Kjus stond dit seizoen nog geen enkele keer op het podium van de reuzenslalom. "Gelukkig heb ik nog wat gewonnen", zei hij na afloop, "het had meer kunnen zijn als ik er in de eerste manche wat harder aan had getrokken."

Geluksgevoel

Eberharter was de gevierde held. "Hier heb ik heel lang op moeten wachten", zei hij, "het is een mooie dag met een fantastisch geluksgevoel. Ik kende de piste goed en voelde voor de wedstrijd geen druk, want ik had al twee medailles op zak."

Bode Miller had even gedacht te hebben gewonnen. De waarheid was hard. "Toch vind ik dit mooier zilver dan op de combinatie. In deze wedstrijd heb ik twee manches goed geskied. Eberharter was de beste."