SALT LAKE CITY - Een olympisch schaatspak van Jochem Uytdehaage is donderdag een van de meest kostbare items bij een veiling in het Holland Heineken House. Het is dan ook gesigneerd door de olympisch kampioen op de 5 kilometer, en zijn ploeggenoten Renate Groenewold, Andrea Nuyt en Carl Verheijen.

De veiling is voor een goed doel: de Olympic Aid Foundation. De Nederlandse wintersporters die in Salt Lake City actief zijn en waren, stellen allen iets ter beschikking. Het pak van Uytdehaage moet minstens 1500 Amerikaanse dollar opbrengen, maar ook minder gefortuneerden kunnen bieden, bijvoorbeeld op een gesigneerde haarband van Gretha Smit (minimumprijs 75 dollar).

De opbrengst van de veiling komt ten goede aan de ontwikkeling van kinderen die in oorlogsgebieden leven. Alle wintersporters werken aan de veiling mee, maar er is nog een olympisch kampioen die meewerkt: zwemmer Pieter van den Hoogenband stelde een zwembroek en badmuts ter beschikking. Voor deze spullen wil veilingmeester Johann Olav Koss minstens 300 dollar zien.