SALT LAKE CITY - Ze heeft de mooiste borsten, maar ook de beste benen. En vooral met dat laatste was Anni Friesinger woensdag dolblij. Dankzij een wereldrecord op de 1500 meter rekende ze in elk geval voor even af met haar eigen imago.

Voor de zoveelste keer werd ze woensdag na haar gouden medaille op de mijl gevraagd naar haar sexy uitstraling. Of de gewaagde foto's in allerlei Duitse magazines niet ten koste waren gegaan van haar prestaties. "Nee, de sport staat ook bij mij voorop, hoor", verdedigde Friesinger zich. Ook zij weet dat ze de schijn vaak tegen heeft.

En dus ging het weer over Friesingers uiterlijk, tijdens de persconferentie achteraf. In het gehoor veel Amerikaanse journalisten, die weinig van schaatsen en veel van glamour weten.

Of ze fotomodel wil worden, vroeg een Amerikaan. "Voorlopig ben ik alleen met schaatsen bezig. Ik ga genieten van dit goud. Kijk, foto's zijn mooi, vooral om later nog eens te bekijken. Het is ook een compliment als mensen zeggen dat je er goed uitziet. Maar op één staat schaatsen, en de rest komt op de tweede en derde plaats."

Rust

Daarbij zijn de vele foto's die deze weken de voornamelijk Duitse bladen sieren al genomen voor het schaatsseizoen. "Ik kan er toch niets aan doen dat ze nu in de krant komen? Ik heb sinds begin dit jaar complete rust rond mezelf gecreëerd. Geen foto's, geen grote interviews. Ik vind ook dat het nu een beetje over de grens gaat."

Borsten bij Bild

Uitgerekend op de dag van haar goud kwam in haar vaderland Bild

Hoe zeer de spontane rijdster uit Inzell zich ook had proberen af te sluiten voor de buitenwereld, ontsnappen aan de druk was onmogelijk. Nagenoeg heel Duitsland had haar vooraf al gekroond tot Koningin van de negentiende Winterspelen. Anni zou wel even drie of vier gouden medailles weghalen uit Salt Lake City. Maar na twee afstanden hing er nog niets om haar nek.

Druk

Friesinger moest erkennen dat alle verhalen haar toch aan het wankelen hadden gebracht. "Ik probeer niet te lezen wat de kranten schrijven, maar het komt helaas toch wel tot me. En dan ga ik toch twijfelen: ben ik wel fit, ben ik wel goed geconcentreerd? Het liefst praat ik helemaal niet over de troep van de boulevardpers."

Toch heeft ze ermee te maken. "De stress vandaag was enorm", gaf Friesinger dan ook toe. De 25-jarige wist dondersgoed was er op het spel stond. In de wereldbeker was ze dit seizoen ongenaakbaar en ook de Europese titel veroverde ze zonder enige ruimte voor discussie over te laten. "Het hele jaar heb ik alle 1500 meters gewonnen, dan moet je maar hopen dat dat nu ook gebeurt. Dit zijn wel de belangrijkste weken van het jaar."

Een last viel dan ook van haar af toen ze zag dat de laatste twee schaatssters van de dag, de Canadese Klassen en de Amerikaanse Rodriguez, haar verse wereldrecord (1.54,02) niet konden bedreigen. Drie ritten moest Friesinger toekijken eer ze zeker was van olympisch goud. "Dat was verschrikkelijk lang. Wat heb ik in spanning gezeten. Toen ik eenmaal wist dat ik goud had, viel alles van me af. Ik ben heel gelukkig." De vrouw met de mooiste borsten toonde Duitsland woensdag ook over de beste benen te beschikken.