SALT LAKE CITY - Cees Jufffermans is woensdagavond in de halve finale van de 1500 meter bij de shorttrackers uitgeschakeld. De Nederlander voldeed in de derde heat niet aan de eis voor een plaats in de eindstrijd. Hij werd derde. Slechts de eerste twee per heat, zes in totaal, plaatsten zich voor de finale.

Daardoor eindigde het toernooi op dit onderdeel voor Juffermans met de B-finale, waarin hij derde werd. Aangezien de latere winnaar van het evenement, Kim Dong-Sung, werd gekwalificeerd, werd de eindklassering van Juffermans de achtste plaats.

Dat betekende in elk geval een bevestiging van zijn A-status bij NOCNSF, wat hem ten minste voor het komend jaar weer een inkomen garandeert. Door de beslissing van de jury Kim te diskwalificeren, eindigde de Amerikaanse favoriet Apolo Anton Ohno alsnog als eerste. De nationale held, van wie eerder werd aangenomen dat hij vier keer goud zou winnen, miste eerder al de hoogste klassering op de 1000 meter.

Toch was er, althans volgens Juffermans, geen sprake van een dubieuze jurybeslissing. "Kim week duidelijk van zijn lijn af, waardoor Ohno werd gehinderd. Regels zijn er nu eenmaal om te worden nageleefd. De uitsluiting was terecht."

Over zijn eigen prestatie was Juffermans niet geheel ontevreden. "Ik sta hier toch maar mooi bij de toptien, met m'n twintig jaar. Natuurlijk werd ik er uitgereden door een paar jongens, maar dan praten we over de absolute wereldtop. Om daarmee mee te kunnen moet ik meer kracht krijgen en tactisch slimmer worden. Het is ook een kwestie van ervaring. Kortom, ik moet zo veel mogelijk wedstrijden op topniveau rijden."