PARK CITY - Jim Shea jr. heeft geen huis, geen baan, geen vrouw en geen geld, maar wel een olympische titel. De 33-jarige Amerikaan veroverde woensdag goud in het skeleton, een sport die na jaar zijn rentree maakte in het olympisch programma. Het zilver ging naar Martin Rettl uit Oostenrijk, het brons naar Gregor Stähli uit Zwitserland.

Tristan Gale maakte er een dubbel Amerikaans succes van door het goud bij de vrouwen op te eisen. Haar landgenote Lea Ann Parsley pakte zilver. Het brons ging naar de Britse Alex Coomber, een luchtmachtofficier die in het begin van haar loopbaan trainde op een dienblad met wieltjes. Skeleton voor vrouwen debuteerde trouwens in Park City als olympische sport.

Historie

Bij de mannen beleefden de Winterspelen van 1928 de première van skeleton. De sport moest daarna tot 1948 wachten voordat het andermaal op het programma stond. Daarna verdween het weer, totdat Salt Lake de sleetjessport na 54 jaar terughaalde. In het skeleton dat veel op rodelen lijkt, ligt de man/vrouw op de buik met het gezicht naar voren.

Verslaving

Jim Shea jr. is verslaafd aan skeleton. Hij stamt uit een sportieve familie. Zijn grootvader Jack won olympisch schaatsgoud op de 500 en 1500 meter in Lake Placid 1932. Jack Shea (91) overleed in januari aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Hij werd bij zijn huis aangereden door een dronken automobilist.

Skiloper

Zijn zoon Jim sr. was skiloper op de Winterspelen van 1964 in Innsbruck. Hij kwam uit op drie nummers met de 13e plaats als beste klassering in de 4x10 km estafette. Jim jr. legde bij de openingsceremonie van Salt Lake de olympische eed af namens alle deelnemers.

De jongste Shea zag een carriëre in de bobslee maar koos uit financieel oogpunt voor het skeleton. "Een bobslee kost 50.000 dollar, mijn eerste skeleton 200." Hij trok in 1995 naar het wereldbekercircuit in Europa en bleef daar drie jaar hangen. In werd hij wereldkampioen in het Duitse Altenberg. Na de toewijzing van de spelen aan Salt Lake zette hij alles opzij voor het olympisch goud.

Na zijn overwinning haalde Shea een foto van zijn grootvader uit zijn zak en zwaaide ermee naar de televisiecamera's. Met zijn overwinning verdiende hij 100.000 dollar, de premie van het Amerikaans olympisch comité voor goud.