SALT LAKE CITY - Voor Marianne Timmer zijn de Olympische Winterspelen in Salt Lake City op een drama uitgelopen. De Groningse stapte woensdag huilend van de baan na haar mislukte poging om de titel van vier jaar geleden op de 1500 meter te prolongeren.

Timmer reed zeshonderd meter uitermate sterk, maar liet de race vervolgens lopen. Ze eindigde iets meer dan twee seconden boven haar persoonlijk record, dat sinds de Winterspelen in Nagano op .57,58 staat. Op de 1000 meter was ze eerder vierde geworden.

Aangeslagen

Trainer en echtgenoot Peter Mueller bracht de volledig aangeslagen 'koningin' van Nagano na haar race naar de kleedkamer. De tranen stonden even later nog in haar ogen. "Ik heb in mijn leven nog niet zo'n klap gekregen", zei ze over de totale ineenstorting na 800 meter. "Ik ben maximaal gestart. Met het idee alles-of-niets. Het is een drama geworden."

Problemen

In Nagano veroverde ze aan de hand van Mueller heel Nederland met haar titels op de 1000 en 1500 meter. Daarna begon een lange weg langs veel problemen. Zowel op de ijsbaan als privé. Dit seizoen kreeg ze op het laatste moment een contract bij Spaar Select, nadat haar poging een eigen team op de been te zetten faliekant mislukte. Die flop werd vervolgens ook nog voor de rechter uitgevochten.

Terugkeer

De terugkeer bij Mueller is geen succes geworden. Op het WK sprint kwam ze er niet aan te pas. Op de 500 meter in Salt Lake City dook ze wel voor het eerst in haar leven onder 38 seconden. Op de kilometer bleef ze net buiten het podium. Woensdag resteerde nog één afstand om het seizoen nog enige kleur te geven. Op de 1500 opende ze razendsnel.

Vette klap

Na 600 meter zat Timmer een halve seconde onder het wereldrecord van de Duitse Anni Friesinger. Uit de bocht gekomen, ging het helemaal mis. Met losse armen probeerde ze in haar ritme te blijven. Zonder succes. Waggelend bereikte ze uiteindelijk de streep. "Ik heb een hele vette klap gekregen. "De opening was goed, maar heeft teveel kracht gekost." Van blessures was geen sprake. "Ik denk dat die 1000 meter van zondag veel energie heeft gekost."

Timmer besefte dat haar tweede Olympische Winterspelen op een drama zijn uitgelopen. "Uitermate teleurstellend", zei ze. "Je kunt niet alles in het leven hebben."

Salt Lake City 2002Friesinger in wereldrecord naar goud, Timmer faalt