AMSTERDAM - Anni Friesinger heeft in de Utah Olympic Oval de 1500 meter op haar naam geschreven. In een nieuw wereldrecord (1:54.02) bleef de Duitse publiekslieveling haar landgenote Sabine Völker (1:54.97) voor. Het brons ging naar de Amerikaanse schaatsster Jennifer Rodriguez (1:55.32).

Beste Nederlandse schaatsster werd Tonny de Jong op de zevende plek. De Nederlandse recordhoudster Annamarie Thomas eindigde op de elfde plaats. Marianne Timmer, kampioene van Nagano op de 1000 en 1500 meter, stelde zwaar teleur met haar 21ste plek.

"Het was alles of niets", vertelde Timmer over haar racetaktiek kort na afloop. "En uiteindelijk werd het niets." Bij de onttroonde olympische kampioene kwam het 'dansende gevoel' van Nagano in Salt Lake City niet bovendrijven. "Soms heb je het gewoon, dan dans je over het ijs met twee vingers in je neus."

Timmer

Titelverdedigster Marianne TimmerYoon-Suk Choi

Ingeklapt

Timmer begon goed ondanks de misslag kort na de start. Voor het begin van de voorlaatste ronde zat de Zuid-Larense nog onder het wereldrecord met haar tijd van 53.78. Maar daarna klapte Timmer in en sloeg de vermoeidheid toe. Met twee volgende rondes van respectievelijk 30.93 en 34.89 eindigde ze nog maar net onder de twee minuten: 1:59.60. De Zuid-Koreaanse Choi finishte in 2:01.39.

Groenewold

Renate GroenewoldMarion Wohlrab

"Ik zakte door mijn benen," was de verklaring van Groenewold over haar valpartij. Groenewolds schouder raakte uit de kom door de botsing met de boarding. "Ach mijn schouder is wel vaker uit de kom geweest, die is nu weer teruggezet", aldus Groenewold.

Thomas

Annamarie Thomas

De Jong

Van alle Nederlandse deelneemsters had Tonny de Jong

De 27-jarige Nederlandse hield Li Song na een volle ronde wel achter zich en bleef ruim anderhalve seconde onder haar persoonlijke record, maar meer zat er niet in. De Jong ging in 1:56.02 over de streep. "Ik denk niet dat ik veel harder zou kunnen. Ook als alles perfect zou gaan", liet De Jong na de race weten.

1500 meter vrouwen:

Overige Nederlandse deelnemer(s):