DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft een van de mannen die in Rotterdam zijn opgepakt op verdenking van het voorbereiden van een terroristische aanslag vrijgelaten. Volgens een woordvoerder van het hof waren er onvoldoende ernstige bezwaren om de man vast te houden.

Het gaat om de Rotterdamse ambtenaar van Eritrese afkomst Saad I. Deze werd twee dagen na de aanslagen in de Verenigde Staten samen met de Fransman Jerome C. en de Algerijn Mohamed B. in de Maasstad opgepakt. Een vierde arrestant, een illegaal in Nederland verblijvende Algerijn, werd al na enkele dagen wegens gebrek aan bewijs vrijgelaten.

Volgens justitie hielpen de drie andere mannen de in België aangehouden Tunesische ex-profvoetballer Nizar Trabelsi bij het voorbereiden van een aanslag op een Amerikaans doelwit in Europa. Volgens de in Frankrijk gevangen zittende Algerijn Djamel Beghal was het doel de ambassade van de VS in Parijs.

Onderdak

I. had hoofdverdachten C. en B. onderdak geboden. De politie vond in zijn woning onder meer valse paspoorten en videobanden met toespraken van de international gezochte terrorist Osama bin Laden. Ook trof zij videobanden aan met instructies voor het maken van bommen.

In december verzette het Openbaar Ministerie zich nog tegen de vrijlating van I. De rechtbank bepaalde toen nog dat hij net als de twee anderen nog drie maanden vast moesten blijven zitten. Het hof heeft echter twee weken geleden de voorlopige hechtenis van I. geschorst, zo blijkt nu.

Beschuldiging ingetrokken

Volgens een woordvoerder van het hof heeft het OM de beschuldiging dat I. betrokken was bij het voorbereiden van de aanslag ingetrokken. De overige feiten waarvan het hem verdenkt zijn in de ogen van het hof niet zwaar genoeg om hem in hechtenis te houden.

C. en B. moeten over enkele weken opnieuw voor de rechtbank in Rotterdam verschijnen.

/TERREURVier extremistische moslims in Rotterdam opgepaktExtremistische moslim door vormfout in vrijheid gesteld