SEOUL - De Amerikaanse president Bush heeft zijn Zuid-Koreaanse collega Kim Dae-jung woensdag verzekerd dat de VS geen plannen hebben om Noord-Korea aan te vallen. Bush zei dit in Seoul na een ontmoeting met het Zuid-Koreaanse staatshoofd. De Amerikaan vindt wel dat de Noord-Koreanen gebukt gaan onder een 'despoten-regime'. Hij riep Pyongyang op de dialoog met de VS te hervatten.

Bush heeft het stalinistische Noord-Korea samen met Iran en Irak omschreven als de 'as van het kwaad', landen die massavernietigingswapens produceren en verspreiden. Pyongyang reageerde woedend op deze beschuldigingen. De Noord-Koreaanse regering repte zelfs van een 'bijna-oorlogsverklaring'.

Bush bracht na zijn onderhoud met de president nog een bezoek aan de zwaarbewaakte grens tussen Zuid- en Noord-Korea. Aan Zuid-Koreaanse zijde zijn liefst 37.000 Amerikaanse militairen gelegerd. Terwijl hij met zijn verrekijker naar Noord-Korea tuurde, sprak Bush van een ,duivels land'. Hij refereerde aan de moord met bijlen door Noord-Koreaanse soldaten op twee Amerikaanse militairen in 1976. "De bijlen hangen in hun Vredesmuseum. Geen wonder dat ik denk dat ze duivels zijn."

Halte Dorasan

Op het station van Dorasan, de laatste halte voor de grens tussen beide Korea's, riep de Amerikaanse president de Noord-Koreanen op de grens met het zuidelijke buurland te heropenen. Hij betoonde zijn leedwezen met de Koreanen die al meer dan vijftig jaar hun familieleden niet kunnen bezoeken en met de Noord-Koreanen die gebukt gaan onder voedseltekorten en een uiterst gebrekkig functionerende economie..

"(Noord-)Koreaanse kinderen mogen niet sterven, terwijl een omvangrijk leger wordt gevoed", riep hij uit. De lijn naar Darasan is vorige week heropend. De aanvallende houding van Bush jegens Noord-Korea, die overigens ook voor de aanslagen van 11 september duidelijk was, heeft de zogeheten zonneschijn-politiek van Nobelprijswinnaar Kim Dae-jung danig gefrustreerd.

Deze politiek is gericht op verbetering van de relatie met Noord-Korea, het zieltogende land waarmee Zuid-Korea formeel nog steeds in staat van oorlog verkeert. Na de Koreaanse oorlog (1950-1953) is er nooit een vredesakkoord getekend.

Teleurgesteld

Bush onderstreepte woensdag dat hij de politiek van Kim Dae-jung voluit steunt. "Ik ben wel teleurgesteld dat de andere partij, Noord-Korea, de geest van de zonneschijn-politiek niet accepteert", aldus Bush. "Ik wijzig mijn mening over het regime van Kim Jong-il niet. Maar is het ook voor mijn land van belang dat er vrede komt op het Koreaanse schiereiland." De VS zullen volgens de Amerikaanse president voedselhulp blijven sturen naar de Noord-Koreaanse bevolking.

Kim Dae-jung verzekerde de verzamelde pers in Seoul dat Bush vindt dat de dialoog met Noord-Korea over wapenexporten en -productie hervat moet worden, zonder voorwaarden vooraf. Hij bedankte Bush ook voor diens steun aan de zonneschijn-politiek. Bovendien zegde de Zuid-Koreaan de VS 'alle steun' toe bij de zogeheten strijd tegen internationaal terrorisme.

Bush kwam dinsdag in Zuid-Korea aan, het tweede land tijdens zijn Aziëreis deze week. In Zuid-Korea zijn bijzonder scherpe veiligheidsmaatregelen van kracht. De president kwam uit Japan en gaat donderdag nog naar China.