AMSTERDAM - Derek Parra heeft in de Utah Olympic Oval het goud veroverd op de 1500 meter. Op het koningsnummer van het schaatsen bleef de Amerikaan in een wereldrecordtijd (1:43.95) Jochem Uytdehaage voor (1:44.57). Derde eindigde de Noorse routinier Adne Sondral (1:45.26).

"Enorm blij ben ik hier mee. Petje af voor Derek", vertelde Uytdehaage na de huldiging opgetogen over de Amerikaanse winnaar van de 1500 meter. "Het voelt als een overwinning."

Uytdehaage

De eerste rit na de dweil startte Jochem Uytdehaage

De Finse sprinter was de Utrechtse allrounder weliswaar te snel af op de eerste achthonderd meter, maar moest Uytdehaage in de slotronde laten gaan. Uytdehaage reed een fabelachtige laatste ronde, sneed de bochten scherp aan en scherpte het oude wereldrecord aan op het koningsnummer: 1:44.57. Het oude record stond op 1:45.20. Een aantal ritten later verbrak Parra het kersverse wereldrecord van Uytdehaage met 1:43.95.

Suffen

"Ik heb zitten suffen", 'klaagt' Uytdehaage na zijn race. "Die tweede ronde had sneller gemoeten", klonk het ontevreden uit de mond van Uytdehaage. "Het was een goede, geen perfecte race."

Postma

Alexandr Kibalko was de tegenstander van Ids Postma

Ritsma

Rintje RitsmaYevgeny Lalenkov

Ritsma was niet ontevreden na zijn race. "Ik heb mijn beste race ooit gereden. Meer zat er niet in", vertelde Ritsma kort na afloop. De Fries had het zwaar in de Utah Olympic Oval. "Als je hier bukt dan heb je het gevoel dat het eten dat je net ophebt er direct uitkomt."

Bos

Zilveren medaillewinnaar Jan Bos

Uitslag 1500 meter mannen: