MAZAR-I-SHARIF - Troepen van de Oezbeekse krijgsheer Abdul Rashid Dostum maken in de bergen van Noord-Afghanistan massaal jacht op de gehate onderminister van Defensie van de Taliban, de eenbenige mullah Dadullah. Ondanks zijn handicap wist hij in de nadagen van het Talibanregime te ontsnappen uit de zwaar belegerde stad Kunduz.

Volgens sommige berichten zou hij Dostums officieren hebben betaald om hem te laten gaan. Waarschijnlijker is dat rivaliteit binnen de Noordelijke Alliantie hem de gelegenheid bood er tussenuit te knijpen.

"We hebben 2000 manschappen gestuurd om hem te vinden, maar daar zijn we tot nu toe niet in geslaagd", verklaarde Dostum in een interview met het Britse persbureau Reuters. Hij verzekerde echter dat de jacht zal worden voortgezet tot Dadullah in de boeien is geslagen.

Dadullah, die bekend staat als een sadist, is een van de meest gehate Talibanleiders. Vaak stond hij vooraan om de eerste steen te werpen als vrouwen gestenigd werden wegens prostitutie, een vergrijp dat vaak werd aangevoerd om vrouwen te elimineren die sympathiseerden met de oppositie.

De meeste Talibanofficieren die tot nu toe zijn gearresteerd, zijn overgedragen aan de Verenigde Staten. De bevolking in Mazar-i-Sharif heeft echter andere plannen met Dadullah. Volgens hotelbediende Mohammed Yousef zouden zelfs de lokale autoriteiten geen kans krijgen hem op te hangen als hij naar de stad wordt gebracht. "Het volk zou hem eerst lynchen."