SALT LAKE CITY - Het Internationaal Olympisch Comité heeft de chef de mission van de Wit-Russische afvaardiging naar de Winterspelen maandag geschorst. Deze maatregel is genomen omdat een lid van de Wit-Russische ploeg zich heeft onttrokken aan een dopingtest. Het gaat om shorttrackster Julia Pavlovitsj.

Bekijk video

Niet komen opdagen bij een dopingcontrole staat voor het IOC gelijk aan overtreding van de regels inzake dopinggebruik. Het is de eerste dopingaffaire bij de Spelen. Patrick Schamasch, hoofd van de medische commissie, ontkende aanvankelijk nog dat er een zaak was.

Volgens directeur-generaal François Carrard van het IOC waren er bij een eerste test van de urine van Pavlovitsj sporen gevonden van nandrolon. De uitslag kon echter niet worden gebruikt omdat het zakje met de urinestaal niet volgens de regels was verzegeld.

Daarom was Pavlovitsj opgeroepen voor een tweede test. Zij kwam niet opdagen, op aanraden van de Wit-Russische regering.

Volgens het IOC heeft chef de mission Jaroslav Barisjko de sporter geholpen te verdwijnen en heeft zij bovendien niet voldaan aan een 'uitnodiging' van IOC-voorzitter Jacques Rogge om de zaak te komen bespreken.

Pavlovitsj blijft geschorst tot de affaire is opgehelderd. Ze is geen grote naam in het shorttrack. Ze staat 33e op de wereldranglijst, op een totaal van 47. In Salt Lake City werd ze zowel op de 500 als de 1000 meter in de eerste ronde uitgeschakeld.

Ook het Wit-Russisch Olympisch Comité kreeg te maken met de strenge opstelling van het IOC. Het krijgt tot het eind van het jaar 120.000 dollar minder aan toelagen van het IOC. Voor het bekijken van de video's heeft u RealPlayer