AMSTERDAM - In het olympisch ijshockeytoernooi heeft Finland weer eens van zich doen spreken. Rusland werd met 3-1 gedold en daarmee naar de derde plek in de poule verwezen, achter de VS en Finland.

De Scandinaviërs begonnen het olympisch toernooi slecht met een 6-0 nederlaag tegen de VS. Maar in het tweede duel tegen Wit-Rusland hervonden de Finnen zich en wonnen met 8-1. Na de briljante zege op Rusland is Finland klaar voor het hoofdtoernooi en bovendien een belangrijke medaillekandidaat.

In de eerste periode opende Rusland de score en kon met een 1-0 voorsprong voor het eerst naar de kleedkamers gaan. In de tweede periode kwamen de Finnen echter sterk terug. Finland wist het gebrek aan talent in de ploeg te compenseren met een ijzersterke instelling.

Steunend op hun orthodoxe verdediging gecombineerd met flitsend aanvalsspel overklasten de Finnen Rusland in de tweede periode. Mikko ElorantaJere Lehtinen

Kwartfinale

Door deze gevoelige nederlaag eindigen de Russen op de derde plaats in de poule en moeten zij het opnemen tegen de kampioen van Nagano: Tsjechië. Finland krijgt het misschien nog wel moeilijker in de kwartfinale, hen wacht Canada.

De Finse spelers zitten er niet mee. "We spelen lekker onze wedstrijdjes en maken ons geen zorgen over het volgende duel. We hebben niets te verliezen", aldus verdediger Teppo Numminen

Programma kwartfinales (20/2/2002)