SALT LAKE CITY - De internationale schaatsunie (ISU) heeft maandag naar aanleiding van de rel bij het kunstrijden in Salt Lake City een nieuw systeem van jureren gepresenteerd. Voorzitter Ottavio Cinquanta vertelde dat er voortaan bij de grote toernooien veertien juryleden zullen zijn in plaats van negen.

Ze geven allen cijfers, maar slechts de beoordeling van zeven van hen telt. Vooraf is niet bekend wie dat zijn. Een computerprogramma maakt de willekeurige selectie.

Cinquanta

Volgens Cinquanta beperkt deze nieuwe methode de kans op 'blokvorming' bij de stemming tot een minimum. De Italiaan sprak van een revolutie. Er wordt ook afgestapt van het beoordelingssysteem waarbij 6,0 het hoogst haalbare is. De kunstrijders kunnen voortaan punten verdienen op grond van de technische moeilijkheidsgraad van hun oefening, waarbij de goede uitvoering de bonus kan opleveren. Bij schoonspringen wordt al jaren naar tevredenheid iets dergelijks gedaan.

Op vakantie...

Een bijkomend voordeel van het nieuwe computersysteem is dat, in eerste instantie anoniem, ook de scores van de individuele juryleden per onderdeel kunnen worden vergeleken. "Een fout maken, dat kan. Twee ook nog wel. Maar bij veel fouten kun je tegen iemand zeggen dat hij nodig een paar jaar op vakantie moet", aldus Cinquanta over de beoogde kwaliteitsbewaking.

Rel 'Skategate'

De razendsnelle aanpassing van de regels heeft alles te maken met de (media)rel over de gang van zaken in de finale van het paarrijden. Het Franse jurylid Marie-Reine le Gougne zou onder druk zijn gezet haar voorkeur uit te spreken voor het Russische duo Beresjnaja/Sicharoelidze. Dat won door haar stem met 5-4 van Sale/Pelletier. 'Skategate' was geboren.

Het IOC gaf gehoor aan de harde eisen en vele smeekbeden door het Canadese paar ook goud toe te kennen en Le Gougne te schorsen.

Een dergelijke ingreep zal, als de plannen in juni bij het congres in Kyoto tenminste een tweederde meerderheid krijgen, in de toekomst niet meer voorkomen, vertelde Cinquanta. Het elfkoppige bestuur van de ISU, onder wie de Nederlander Jan Dijkema (langebaanschaatsen), was maandag in elk geval unaniem. De

Italiaanse preses deed enkele jaren geleden al eens een vergelijkbaar voorstel. Toen haalde hij bakzeil. "Het congres is zeer conservatief. We moeten nog wel eerst goedkeuring krijgen voor het project."

Affaire-Le Gougne

Cinquanta zei dat een commissie de affaire-Le Gougne momenteel onderzoekt. Resultaten worden niet eerder dan 26 februari verwacht, na afloop van de Spelen. De soap kreeg in het weekeinde nog weer een nieuwe dimensie door een interview met Le Gougne is het sportblad l'Equipe.

Daarin beweerde het omstreden jurylid juist geprest te zijn op Sale en Pelletier te stemmen. "Dat doen ISU-leden als sinds de WK in Nice. Die druk nam in Salt Lake City nog toe. Ik heb naar eer en geweten gehandeld omdat ik gewoon vond dat de Russen de besten waren."

Salt Lake City 2002Canadees kunstrijpaar krijgt alsnog goud (video)Rogge mengt zich in ruzie bij kunstrijden