SALT LAKE CITY - Gerard van Velde is de afgelopen dagen overstelpt met reacties uit Nederland. De olympisch kampioen kreeg honderden emails en faxen. De schaatser leest alles. "Maar alles beantwoorden is gekkenwerk. Dan zou ik over een maand nog bezig zijn", zei hij maandag, nog beduusd van alle aandacht.

"Ik heb de afgelopen dagen nauwelijks geslapen. Twee uur per nacht. De rest heb ik noodgedwongen en soms met koppijn achter de computer doorgebracht."

Steunbetuigingen

De TVM'er was vooral geraakt door de vele steunbetuigingen na zijn vierde plaats in het eindklassement van de 500 meter. "Dat heeft zoveel bij mensen losgemaakt. De reacties waren enorm hartverwarmend. Ik begrijp het nog steeds niet. Hele levensverhalen heb ik toegezonden gekregen."

Moeite

Zo'n 25 personen kunnen rekenen op een persoonlijk antwoord van de schaatser. "Dat zijn mensen die heel veel moeite hebben moeten doen om mij te bereiken."

Badminton

Een van de mooiste reacties kwam volgens de schaatser van een topper in de badmintonwereld. "Die omschreef zo mooi en treffend wat het is om steeds naast de prijzen te grijpen. Heel aangrijpend. Het kwam er op neer dat iemand iets heel goeds presteert, maar daarvoor niet de waardering krijgt. En dat dat in strijd is met alle gevoel van rechtvaardigheid. Zo zag ik het zelf ook." Van Velde liet de naam in het midden. "We hebben elkaar nog nooit ontmoet."

Op tilt

Een idee van wat hij allemaal in Nederland heeft losgemaakt, heeft hij nog niet echt. "Ik weet alleen dat de computer van NOCNSF steeds op tilt slaat. Moet-ie uit en weer aan. En dan lopen er weer tientallen reacties binnen, voor het apparaat weer vastloopt. Uit Heerde weet ik alleen dat ze iets bij de afslag ernaar toe hebben gezet. In de vorm van 'Dit is dé afslag'. Maar dan duurt het nog een hele tijd voor ze bij mijn huis zijn."

Vreselijke speelfilm

Van Velde weet wel dat alle aandacht niet alleen het gevolg is van zijn gouden plak. "Objectief gezien: goud is goud. Het is het hele verhaal erachter dat mensen raakt. Hoe het goud tot stand is gekomen. Van een vrouw kreeg ik een mail waarin ze schreef dat mijn verhaal net een vreselijke speelfilm is met een wonderbaarlijk mooie afloop. En dat ik de hoofdrol speel."

Wakker

"'s Nachts speelt dat allemaal door mijn hoofd. Al die verhalen. Ik probeer in slaap te komen, maar geef het meestal na twee uur weer op. Ik voel me dan ook hartstikke moe."

Salt Lake City 2002Van Velde neemt gouden revanche