SOLDIER HOLLOW - Katrin Apel, Uschi Disl, Andrea Henkel en Kati Wilhelm hebben het Duitse biatlonsucces bij de Olympische Winterspelen vervolmaakt met winst op de 4x7,5 kilometer estafette. Het viertal bleef Noorwegen en Rusland voor.

Het was al het derde olympische goud voor de Duitse vrouwenploeg op de combinatie van skilopen en schieten. Henkel (15 km) en Wilhelm (7,5 km) waren individueel ook al de besten gebleken. De eerste verdiende met haar prestaties in Soldier Hollow tot dusver al 30.000 euro.

Disl, die er in Nagano ook al bij was, bracht haar verzameling olympisch eremetaal op acht exemplaren. "Dit zou wel eens de laatste kunnen zijn. Het slechte begin was opnieuw een goed voorteken. In 1998 brak ik een skistok en gaf als veertiende over. Ook toen wonnen we."

Valse start

Disl doelde op de valse start van Apel. Die legde de concurrentie zoals afgesproken een moordend tempo op. De opdracht was meteen een gat te slaan. Dat lukte bij het skilopen aanvankelijk aardig, maar bij het staand schieten niet. Dat kwam haar op vele extra meters op de strafloipe te staan. "Dat gebeurt haar nooit", zei bondscoach Uwe Müssiggang verbaasd.

Apel werd echter gered door haar ploeggenotes. Disl, die als zesde overnam, maakte de bijna driekwart minuut achterstand op de Russinnen direct goed. Henkel en Wilhelm verdedigden de voorsprong, ondanks de twee strafrondjes voor de laatste. "Ik zal de anderen er vanavond een paar aanbieden", beloofde Apel. "Dat ben ik hun wel verschuldigd."