SALT LAKE CITY - Hij zal zich nu niet meer inhouden. Vier jaar geleden liet Ids Postma op de olympische 1500 meter in Nagano zijn directe tegenstander Adne Söndral 'even bijkomen', waarna hij in de laatste bocht het goud dacht te pakken.

Een misslag weerhield hem daarvan en de Noor ging ermee aan de haal. Nu zal het anders zijn, aangezien Postma dinsdag vroeg zal starten.

"Zolang ik niet in de eerste rit moet, vind ik het prima. Ik zie het als voordeel om niet tegen een goede tegenstander te schaatsen, want dan riskeer je dat je je op hem gaat richten. Vier jaar terug liet ik me voor het ingaan van de laatste bocht afleiden door Söndral. Ik dacht dat ik hem te pakken had, maar na een misslag was het meteen over. Een ander voordeel van een vroege start is dat je precies weet wanneer je aan de beurt bent. Je hebt geen last van vertraging door een valpartij of valse starts. Je kunt je dus perfect voorbereiden."

Twee seconde

In Salt Lake City deed de Fries van DSB al mee aan de 500 en meter, op de laatste afstand verloor hij zijn titel aan Gerard van Velde, die bijna twee seconden sneller was. Dat interesseert Postma niet zo veel.

"Je moet zien waar ik vandaan kom. Mijn pr was voor het begin 1.10, daar heb ik nu een seconde vanaf gehaald. Als ik vorig jaar al eens 1.09 had gereden, had ik de sprong misschien wel kunnen maken. Maar nu was het gat te groot."

Voor Postma telt maar één afstand: de mijl. "Het is de bedoeling dat ik daar iets ga winnen", stelt hij droog. "Als ik een goede race rijd, moet ik op het podium kunnen komen. Maar voor hetzelfde geld kom ik over de streep en denk ik: vier jaar voor niets getraind." Want er zijn genoeg gegadigden voor het podium.

Adne Söndral

Wie Postma daarvoor zeker niet uitvlakt is Adne Söndral, de titelverdediger. De Noor kwam woensdag ten val tijdens de training, waarbij zijn linkerarm uit de kom schoot. Desondanks nam hij zaterdag deel aan de 1000 meter, eigenlijk meer als training voor de 1500. "Twee jaar geleden overkwam Söndral hetzelfde in Baselga di Pinè", herinnert Postma zich, "en won hij een week later gewoon de wereldbekerwedstrijd in Heerenveen."

Maar ook sprinters als Jan BosKip CarpenterLee

Op basis van zijn huidige persoonlijke toptijd heeft hij een achterstand van 1,72 seconden op het wereldrecord van de Koreaan Lee. Postma's toptijd is slechts de zestiende van het totale deelnemersveld, een middenmoter.

Vertrouwen

Desondanks vertrouwt hij op zijn talent en kracht. Het voorseizoen miste hij door een slecht NK afstanden; mede door een rugblessure slaagde hij er niet in zich te kwalificeren voor het wereldbekercircuit.

Op de olympische baan in Salt Lake hervond Postma echter het schaatsgevoel, hetgeen hem eind december de eerste plaats opleverde tijdens de 1500 meter van het olympisch kwalificatietoernooi. Na afloop van de wedstrijd zal hij gaan nadenken over zijn toekomst. Hoe het dinsdag ook afloopt, Postma sluit niets uit. "Als ik win, is dat een stimulans om door te gaan. Mocht ik verliezen, dan kan dat weer betekenen dat ik denk: zo wil ik niet eindigen."