SALT LAKE CITY - Voor zichzelf heeft Marianne Timmer het idee dat ze op een waardige manier afstand heeft gedaan van haar olympische titel op de 1000 meter. De Sappemeerse reed zondag in de Utah Olympic Oval een nationaal record (1.14,45), maar kreeg er vervolgens een wereldrecord van Chris Witty (1.13,83) overheen.

Uiteindelijk doken ook de oude wereldrecordhoudster Sabine Völker en de Amerikaanse Jennifer Rodriguez onder de tijd van de Nederlandse. "Het podium was leuker geweest, maar ik zit niet met die vierde plaats."

Pieken en dalen

Bij Timmer is niets zeker. Na haar olympische triomftocht in Nagano - met goud op de 1000 en 1500 meter - belandde ze in een soort golfbeweging. Enkele pieken, flinke dalen. Het gevoel dat ze met Peter Mueller vier jaar geleden op een Japanse ijsbaan deelde, wilde maar niet terugkeren.

Geen angst

Angst voor een afgang op haar tweede Olympische Spelen had ze evenwel niet. "De laatste dagen voelde het in de trainingen goed aan. Ik was er klaar voor." Alleen miste ze de trance die haar vier jaar geleden zo verrassend naar het goud bracht.

Mueller

Aan de hand van trainer en inmiddels echtgenoot Mueller werd er ontspannen naar de Spelen van Salt Lake City toegewerkt. Het ritme werd wel enkele keren onderbroken door sores in haar privéleven. Een mislukt commercieel avontuur met Team Timmer, rechtszaken over vergoedingen, publicaties over vermeende slachtoffers. De Groningse voelde zich gepakt. Door alles en iedereen. Toch stond ze er zondag.

"Ik weet dat ik een tijd van 1.13,7 in de benen heb op de 1000 meter." Toen ze echter na tweeëneenhalve ronde haar eindtijd op het scorebord zag, wist ze dat ze niet de nieuwe olympische kampioene zou zijn. "Ik wist dat het niet genoeg was. Mijn eerste volle rondje was te langzaam."

Aarzeling

Ook bij de start was er een lichte aarzeling te zien. "Mijn slotronde was goed. Maar in totaal was het het allemaal net niet. Ik miste die trance waarmee Gerard van Velde naar goud reed."

Nederlands record

Ze bracht in de elfde van achttien ritten het Nederlands record wel met bijna een seconde terug. Het enige tastbare dat ze aan haar race overhield. De tijd van Rodriguez in de zestiende rit en van Völker in de voorlaatste duwden haar van het podium af.

Nuyt

Voor Andrea Nuyt was al eerder duidelijk geworden dat het podium niet voor haar weggelegd zou zijn. De pupil van Gerard Kemkers - eerder vierde op de 500 meter - was als een razende van start gegaan. "De enige manier om iets te kunnen winnen", meende ze na haar race. Na zeshonderd meter lag ze nog onder het oude wereldrecord van Völker. "De laatste 400 meter waren te lang."

Geen wonder

Een herhaling van het wonder van Gerard van Velde - eerder ook vierde op de 500 meter - zat er niet in. "Je moet niet geloven in wonderen. Die overkomen je gewoon", zei coach Kemkers. "Daar zijn we ook niet van uitgegaan."

Nuyt constateerde ook dat Van Velde zaterdag de race van zijn leven heeft gereden. "Dan ga ik niet denken van 'zal dat mij dan ook gebeuren?'. Ik ben er vol in gegaan. Helaas was het niet voldoende." Nuyt schaatste met 1.14,65 wel een persoonlijk record. Op tweehonderdste van een seconde na ging er een tel vanaf.