AMSTERDAM - Chris Witty heeft de 1000 meter op haar naam geschreven. Op de dubbele sprintafstand veroverde de Amerikaanse het olympisch goud in een wereldrecordtijd (1:13.83). In de Utah Olympic Oval pakte Sabine Völker het zilver (1:13.96) en legde Jennifer Rodriguez (1:14.24) beslag op de derde plaats. Beste Nederlandse werd Marianne Timmer met de vierde plaats.

"Ik mag tevreden zijn met de vierde plek", liet Timmer direct na afloop weten. "Ik heb ervoor geknokt, maar wist toen ik naar het bord keek dat een tijd van 1:14 niet goed genoeg zou zijn om het goud te pakken. Ik heb alles gegeven, ze waren gewoon beter. Ik kan mezelf niets verwijten."

Timmer

Titelverdedigster Marianne TimmerAmy Sannes

Timmer opende redelijk met een tijd van 18.00 op de eerste tweehonderd meter. Vooral het bochtenwerk liep goed bij de Nederlandse. In de laatste binnenbocht nam Timmer verder afstand van de Amerikaanse en finishte ze in een nieuw persoonlijk record: 1:14.45.

Nuyt

Andrea Nuyt startte voortvarend tegen Eriko Sanmiya. De nummer vier op de 500 meter sneed de eerste bochten technisch goed aan. Tot aan het begin van de laatste ronde was Nuyt één seconde sneller dan de toe dan toe snelste tijd van Marianne Timmer. In de slotronde was het beste er echter af bij de Nederlandse sprintkampioene. Nuyt reed met haar tijd van 1:14.65 2/10-seconde langzamer dan Timmer.

Thomas

In de twaalfde rit maakte Annemarie ThomasSimionato Chiara

Wijsman

Marieke WijsmanSayuri Osuga

Wijsman moest in het begin Osuga laten gaan. De Japanse, nummer 12 op de 500 meter, kwam in de laatste volle ronde echter inhoud te kort waardoor Wijsman weer kon aanklampen. Het beste was er ook bij Wijsman af, met hangen en wurgen wist de Naardense op de streep gelijk te finishen met Osuga (1:16.48).

Vrouwen 1000 meter:

Overige Nederlandse deelnemer(s):