SALT LAKE CITY - Het Chinese en Australische volkslied zijn zaterdag voor het eerst tijdens de Olympische Winterspelen ten gehore gebracht. Op het onderdeel shorttrack zorgden de Chinese Yang Yang A (500 meter) en de Australiër Steven Bradbury (1000 meter) voor deze primeur door goud te winnen.

Yang Yang A maakte een einde aan de frustratie van vele Chinese wintersporters. De Chinezen, die pas sinds 1992 deelnemen aan de Olympische Winterspelen, veroverden in de drie vorige edities veertien podiumplekken maar kregen nooit een gouden medaille omgehangen.

Yang Yang A

Yang Yang A domineert al enkele jaren in haar discipline - de afgelopen vier jaar greep ze veertien wereldtitels - maar kon vier jaar geleden in Nagano de druk niet aan. Ze won geen enkele medaille en overwoog zelfs met shorttrack te stoppen.

Droom

"Het is geweldig om voor mijn land de eerste gouden medaille op de Winterspelen te winnen", aldus de Chinese. "Een droom is uitgekomen. Dit was een wens van vele generaties. Ik ben dolgelukkig dat we dat doel hebben bereikt."

Woensdag werd ze slechts vierde op de 1500 m en weer leek voor haar de Spelen uit te lopen op een nachtmerrie. In de eindstrijd nam Yang Yang A echter snel de leiding. In de resterende rondjes werd ze nooit echt bedreigd door de Bulgaarse Radanova en haar landgenote Chunlu Wang.

Bradbury

De Australiërs doen al veel langer mee aan de Winterspelen, maar ontvingen zaterdag pas hun derde medaille ooit. Bradbury kreeg als eerste Australische wintersporter het olympisch goud omgehangen, omdat hij in de finale van de 1000 meter al zijn concurrenten te sterk af was. In 1994 won hij overigens al brons in Lillehammer.

Uitglijder

Bradbury hoefde zich overigens nauwelijks in te spannen, al zijn concurrenten maakten een uitglijder. De Australiër bereikte daarom de eindstreep met ruim 20 meter voorsprong op zijn vier concurrenten. Eerder had Bradbury in de halve finale op eenzelfde wijze gewonnen. Ook toen gingen alle overige deelnemers onderuit.

"Ik ben hartstikke blij met deze gouden medaille", zei hij. "Maar ik heb natuurlijk ook gemengde gevoelens over de wijze waarop ik deze finale heb gewonnen. Ik was niet de snelste schaatser. Daarom koos ik een behoudende tactiek en die werkte perfect."

Tuimelen

Bij het ingaan van de laatste bocht lag de Australiër in de laatste, kansloze positie. In de bocht tuimelden de vier kandidaten voor het goud over elkaar heen. De Amerikaan Ohno was weer het snelst op de been en pakte zilver. Ohno, een zoon van een Japanse vader en Amerikaanse moeder, liep bij zijn val een open beenwond op die met zes hechtingen dichtgenaaid werd.

Rolstoel

De medaille-uitreiking woonde de 19-jarige Amerikaan in een rolstoel bij. Zondag verscheen hij alweer op het ijs voor de training. Voor de spelen had hij aangekondigd vier keer goud te winnen. Woensdag staat hij aan de start van de 1500 meter, zaterdag komt hij uit op de 500 meter en estafette.