SALT LAKE CITY - Rusland moest 22 jaar wachten om revanche te nemen voor de nederlaag tegen de Verenigde Staten (Lake Placid, 1980). Zaterdag stonden de aartsrivalen tegenover elkaar op het ijs, maar de Russische ijshockyers konden geen wraak nemen.

Het duel eindigde in 2-2. Dat er veel prestige op het spel stond, was overduidelijk. Alhoewel het 'slechts' een wedstrijd in de voorronde betrof, werd er gevochten voor de puck alsof de Koude Oorlog nooit beëindigd was.

De Russen zijn het nog lang niet vergeten dat ze in 1980 te kijk werden gezet door een stel Amerikaanse 'college-boys'.

De Amerikanen namen in de zesde minuut van de tweede periode een voorsprong, toen Tkachuk scoorde. Even later profiteerde Rusland van een overtalsituatie, Bure sloeg de puck langs doelman Richter. Ook in de laatste periode waren beide formaties in evenwicht (1-1), waardoor Rusland nog wat langer moet wachten om de 'schande van Lake Placid' uit te wissen.

In diezelfde groep herstelde Finland zich goed van de zware nederlaag tegen de Verenigde Staten, eerder dit olympisch toernooi. De Scandinaviërs versloegen Wit-Rusland met 8-1.