SALT LAKE CITY - Gerard van Velde heeft een van zijn mooiste avonden uit zijn leven beleefd. De Nederlandse schaatser is zaterdagavond plaatselijke tijd in Salt Lake City uitgebreid gehuldigd naar aanleiding van zijn gouden medaille op de olympische kilometer.

Van Velde kreeg eerst zijn gouden plak op Medals Plaza in het centrum van de Amerikaanse olympische stad. "Geweldig. Lachen zo voor 20.000 mensen." Het was het tweede emotionele moment van de dag. Het eerste was de kus van zijn vriendin Paulien na het goud. "Het was emotioneel, maar je kunt niet blijven janken. Er komt veel over me heen. Het lijkt onwerkelijk, een droom, maar het is echt."

Na de huldiging op Medals Plaza volgde het tweede eerbetoon voor de kampioen in het onderkomen van sportkoepel NOCNSF buiten Salt Lake City. Honderden fans - Nederlanders en Amerikanen - maakten er een groot feest van. Jan Bos ontbrak op de huldiging. De schaatser die zilver won, moet dinsdag de 1500 meter rijden. Hij wordt na die race in het bijzijn van de Nederlanders gehuldigd.