SALT LAKE CITY - Gerard van Velde snapte er zelf eigenlijk niks van. "Ik heb in trance gereden", verklaarde de schaatser uit Heerde zaterdag na zijn gouden 1000 meter tijdens de Winterspelen van Salt Lake City. Van Velde deed dat in een wereldrecord (1.07,18): "Ik snap er niks van."

Roes

In een roes haalde Van Velde ruim een halve seconde van het wereldrecord (1.07,72) van de Canadees Jeremy Wotherspoon af. Om over zijn eigen persoonlijk record maar te zwijgen: Van Velde schaatste de kilometer zaterdag anderhalve seconde sneller dan hij ooit geweest was.

IJsberen

Van Velde had na lang ijsberen op het middenterrein eindelijk de zekerheid: goud. Nog nooit won hij iets op een WK of Olympische Spelen. En dan zaterdag, in wat waarschijnlijk zijn laatste olympische race ooit was, bekroonde hij zijn optreden met de eerste plaats. Hij was er beduusd van.

Geen woorden

"Ik heb hier geen woorden voor, ongelooflijk. Na al die vierde plaatsen, dit heeft blijkbaar zo moeten zijn. Ik ben gelovig, op mijn manier, en heb vaak gedacht: waarom overkomen deze tegenslagen mij allemaal? Nu weet ik het antwoord."

Vierde, vierde......

Van Velde eindigde woensdag op tweehonderdste seconde als vierde op de 500 meter, een plaats die als schaduw boven zijn sportbeleving hing. Tien jaar eerder, als twintigjarig ventje bij de Spelen in Albertville, miste hij het brons ook al, toen op eenhonderdste. "En op de WK afstanden was mijn beste klassering ooit vierde, vorige maand miste ik bij de WK sprint het podium op twaalfhonderdste, was ik weer vierde. Om gek van te worden."

Afrekenen

Op imposante wijze rekende Van Velde daarmee af. "Misschien had ik het wel nodig om vierde te worden", filosofeerde de opvolger van Ids Postma. "Wellicht had Gerard hier geen goud gehaald als hij woensdag brons had gepakt", dacht ook zijn coach Geert Kuiper.

Trainer Kuiper

Hij had zijn pupil gemotiveerd door hem erop te wijzen dat hij tenminste nog een kans had. "Niet iedereen krijgt een nieuwe kans", vond Kuiper, die voor zaterdag twee tegenslagen had gehad: het falen van Bob de Jong op de 5 kilometer en de vierde plek van Van Velde. "Toch zijn we het positief blijven bekijken", aldus Kuiper. "Al kostte dat wat moeite."

Steun

Van Velde zelf had veel steun gehad aan zijn vriendin, die hem voorhield dat hij hoe dan ook veel bereikt had sinds hij in de schaatssport was teruggekeerd. In 1998 stopte Van Velde gedurende anderhalf jaar omdat hij niet overweg kon met de klapschaats. Met hulp van met name Kuiper, Rintje Ritsma en Martin Hersman knokte hij terug.

Teleurstelling

Dat resulteerde deze week eerst in een teleurstelling en vervolgens in een droom. "Ik had het even heel erg moeilijk na woensdag", zag Van Velde om. "In twee dagen heb ik maar acht uur geslapen." In de tijd dat hij wakker lag, keek hij naar zijn slaapkamermuur. Daar stond 1.07,3, het werd nog een stuk beter. "Wie had dat gedacht?"

/SPORTVan Velde neemt gouden revanche