AMSTERDAM - Gerard van Velde heeft sportieve revanche genomen na het debacle op de 500 meter (net vierde) door het goud te veroveren op de 1000 meter. In de Utah Olympic Oval bleef de geboren Wapenvelder in een wereldrecordtijd (1:07.18) landgenoot Jan Bos voor (1:07.53). De bronzen medaille ging naar de Amerikaan Joey Cheek (1:07.61).

"Ik snap er helemaal niks van. Hier heb ik geen woorden voor", stamelde Van Velde direct na zijn gouden prestatie. "Dit is zo'n enorme kroon op mijn carrière. Altijd maar vierde en nu eerste."

Van Velde

In de vijftiende rit trad Gerard van VeldeSergey Klevchenya

Tweevoudig wereldkampioen Klevchenya was nog sneller weg met 16.19. De Rus, specialist op de 500 meter, bleef Van Velde tot de laatste ronde voor. Daarna nam Van Velde het over. Hij reed een fabelachtige laatste ronde, sneed de bochten scherp aan en passeerde de finishstreep in een wereldrecordtijd: 1:07.18. Jeremy Wotherspoon was sinds december vorig jaar wereldrecordhouder. Op dezelfde ijsbaan reed de Canadees een tijd van 1:07,72.

Bos

De nummer twee van Nagano op de 1000 meter, Jan BosCasey FitzRandolph

FitzRandolph opende in een supertijd (16.09). Ook de eerstvolgende ronde bleef de sprintkampioen Jan Bos voor. Daarna was de pijp leeg bij de Amerikaan en haalde Bos via de laatste binnenbocht FitzRandolph in (1:07.53). Zijn tijd was goed voor de tweede plaats. Vier jaar eerder tijdens de Winterspelen in Nagano legde Bos ook al beslag op het zilver.

Fabuleus

"Gerard reed fabuleus. Daar kon ik niet onder komen", verklaarde de winnaar van het zilver na afloop. "Er zat echt niet meer in."

Wennemars

Als laatste Nederlander, moest Erben Wennemars het opnemen tegen Jeremy Wotherspoon. Tegen de Canadees leek Wennemars een goede tegenstander te hebben om voor de medailles te gaan. Wotherspoon had echter de valpartij op de eerste 500 meter nog niet uit zijn hoofd gezet. Vol van de zenuwen stuntelde de Canadees op de ijsbaan.

Mede door het gemis van een goede aanjager reed Wennemars een teleurstellende tijd. De Nederlander zette een tijd van 1:07.95 op de klokken. Hij eindigde daarmee op de vijfde plaats. Wotherspoon viel weliswaar niet maar imponeerde allerminst met zijn tijd van 1:08.82, goed voor de dertiende plek. "Ik wou wel maar het ging niet", gaf Wennemars toe. "Ik heb alles gedaan wat ik kon, maar het was niet voldoende."

Postma

Ids PostmaJan Friesinger

Tevreden

Postma was redelijk tevreden over zijn race. "Dat ik gelijk 1:07,5 zou rijden is niet reëel. De laatste jaren heb ik weinig 1000 meters gereden", sprak de olympisch kampioen op de 1000 meter na afloop. Postma is met het oog op de 1500 meter niet ongerust over de kleine missers die hij maakte in de bochten. "Op de 1500 meter heb je meer tijd. En ik heb nog een paar dagen om die foutjes eruit te halen."