SOLDIER HOLLOW - Ole Einar Björndalen heeft zaterdag olympisch goud behaald op de 12,5 kilometer achtervolging van het biatlon. Daarmee werd de 28-jarige Noor de eerste biatleet in de historie met drie olympische medailles op één winterspelen.

Achter Björndalen werd de Fransman Raphael Poirée tweede en de Duitser Ricco Gross derde.

De 12,5 km achtervolging in het biatlon beleefde de primeur op de winterspelen in Soldier Hollow. Als winnaar van de 10 kilometer sprint ging Björndalen als eerste van start met 28,9 voorsprong op de Duitser Fischer, de winnaar van het zilver.

Het derde goud van Björndalen kwam in Soldier Hollow nooit in gevaar. Hij begon de achtervolging, voor de eerste keer opgenomen in het olympisch programma, als winnaar van de 10 kilometer met ,9 seconden voorsprong op de Duitser Fischer. Poirée legde de ,5 km sneller in feite sneller af dan Björndalen. De Fransman startte als elfde met 1 minuut 05 achterstand op de Noor.

Timmerman

Met zijn vierde gouden medaille - Björndalen won zijn eerste goud op de 10 km in Nagano - werd de timmerman uit Drammen de beste biatleet in de historie. Hij was er niet van onder de indruk. "Biatlon is een hobby, geen werk", lachte hij. "Het skiën is ontspanning voor mij. Werken doe ik buiten de sport."

Lillehammer 1994

Björndalen debuteerde op olympisch niveau in Lillehammer 1994. De druk van buitenaf was zo groot dat hij overtraind aan de start kwam en in de achterhoede eindigde. In '97 brak hij door. Sindsdien grossierde de bescheiden Noor in tweede plaatsen. Vier keer in de wereldbeker en zes op een WK. Hij werd slechts één wereldtitel en één wereldbeker. Hij was de beste skiloper in de biatlon maar het schieten was zijn achilleshiel.

Geen scherpschutter

"Als ik goed schoot, won ik meestal, maar een of twee missers was doorgaans normaler en dan werd ik tweede of derde." In de aanloop naar Salt Lake City leerde hij aan sneller te vuren. "Een scherpschutter word ik nooit", wist hij, "maar tegenwoordig ga ik vaker op mijn gevoel af. Op de sprint is een misser dodelijk, op de langere afstanden kan ik een of twee afzwaaiers wel compenseren."

Oudere broer

Vanaf zijn tiende is Ole Einar Björndalen een biatleet. Hij leerde de sport van zijn oudere broer Dag die in Nagano nog deel uitmaakte van de ploeg die zilver won op de estafette. Op zijn 16e verliet hij het ouderlijk huis en trok in op het ski-internaat in Geilo. Daar moest hij kiezen tussen langlaufen en biatlon. Het werd biatlon omdat hij daar meer mogelijkheden zag. "In het skilopen waren Dählie en Ulvang onaantastbaar."

Uitlaatklep

Hij trainde met Raphael Poirée, getrouwd met de Noorse Liv Grete Skjelbreid, en in de zomer mer Ricco Gross op de rollerskates. Hij vond een mental coach in Oyvind Hammer, een verkoper van airconditioning, en trok een loop- en schietcoach aan. Sindsdien verzamelde hij medailles: 10 op WK's en 4 op OS. Fanatiek werd hij niet. "Biatlon is een uitlaatklep, een uitdaging", relativeerde hij. "Een zoektocht naar mijn eigen grenzen. Het is leuk daarbij te winnen, meer niet."