AMSTERDAM - Enkele demonstranten hebben voor het Paleis op de Dam zaterdamiddag een ludieke actie gehouden, als eerbetoon aan de verfbom- annex meelbomgooier. De man gooide op de huwelijksdag van kroonprins Willem-Alexander en zijn echtgenote Máxima naar eigen zeggen een zakje met wit water naar de Gouden Koets.

De vrijheid van meningsuiting is op die dag op totalitaire wijze ingeperkt, vinden de organisatoren. 'De Witte Waterwerper' zat drie dagen vast, een vrouw die een bord bij zich droeg met de tekst 'Liever een dwaze moeder dan een domme prins' werd op 2 februari meteen gearresteerd.

",We leven niet in een totalitair regime," zegt Marieke Ekelschot van het internationaal comité tot eerbetoon aan de onbekende.

Het publiek werd uitgenodigd een tennisbal met meel tegen het gezicht van Willem-Alexander te gooien. Ook kon men plastic zakjes gevuld met meel tegen een gouden kooi aangooien. De hoofdprijs was zes jaar gevangenisstraf, verwijzend naar de maximale straf die 'De Witte Waterwerper' kan krijgen.

Cel

Er staat maximaal twee jaar cel voor het vernielen van de Gouden Koets en maximaal vier jaar voor het beledigen van de kroonprins en zijn echtgenote.

Een van de toeschouwers is Daniel Rey Piuma. De Uruguayaan werd op 1 februari opgepakt wegens smaad en belediging. Hij stond die dag op de Dam met foto's van slachtoffers van de Argentijnse junta. Piuma: "Ik voel me gesteund door deze actie. Nog steeds ben ik zeer verbaasd dat mijn arrestatie zo maar kan binnen het Nederlands rechtssysteem. Ik ben zes uur verhoord en mijn huis is helemaal doorzocht, terwijl het een solo-actie betrof."

Willem loopt rond met een oranje strik op zijn jas. Daarop heeft hij een nepdrol geplakt met twee grote strontvliegen. "Het stadspaleis moet weer worden teruggegeven aan de Amsterdammers," zegt hij. Willem wijst naar het paleis dat oorspronkelijk voor de burgers van de hoofdstad is gebouwd.