SALT LAKE CITY - Duitsland haalde vrijdag bij de Olympische Winterspelen de vijfde gouden medaille binnen. In het tweezitsrodelen in het ijskanaal van Utah Olympic Park waren de Europese kampioenen Patric Leitner en Alexander Resch het snelst over twee runs.

Zilver en brons waren voor de Verenigde Staten. Met 0,134 seconde achterstand op de gouden Duitsers wonnen Mark Grimmette en Brian Martin het zilver. Chris Thorpe en Clay Ives veroverden brons voor de Duitsers Steffen Skel en Steffen Wöller.

Leitner en Resch legden de basis voor hun triomf in de eerste run met een baanrecord van 42,953 seconden. Het scheelde weinig of zij waren in de tweede race gekanteld nadat ze de afscheiding raakten. "We hebben flink geluk gehad", erkende Resch. Leitner en Resch, Europees kampioen, onderstreepten tijdens hun eerste Spelen eens te meer de Duitse superioriteit in het rodelen. In drie verschillende wedstrijden werden vijf medailles gewonnen waarbij twee gouden.

Tijdens de eerste afdaling van de duo's deden zich twee ongelukken voor. De Italianen Christian Oberstolz en Patrick Gruber kantelden en kwam op hun zij door de finish. De Japanners Takahisa Oguchi en Kei Takahashi vielen uit na een pijnlijke crash.