SALT LAKE CITY - Het Canadese kunstrijpaar Jamie Salé en David Pelletier heeft alsnog de gouden medaille gekregen. Het bestuur van het Internationaal Olympisch Comité heeft het volgens velen door een omstreden juryoordeel benadeelde koppel vrijdag geholpen.

Het IOC zette de Canadese Jamie Sale en David Pelletier naast het Russische paar Jelena Beresjnaja/Anton Sicharoelidse op het hoogste platform op voorstel van de ISU-raad nadat deze de jurering bij het paarrijden had onderzocht.

Bekijk video

De ISU heeft de waardering van het Franse jurylid Marie-Reine Le Gougne geschrapt. Hierdoor ontstond er evenwicht in het totale juryoordeel. De internationale schaatsunie ISU heeft Le Gougne met onmiddellijke ingang geschorst.

Rel

De ontknoping van het paarrijden leidde tot een enorme rel in Salt Lake City. De affaire dreigde alle andere evenementen te overschaduwen. Vrijdagmorgen kwam het bestuur van het IOC bij elkaar om het voorstel van de ISU-raad te behandelen.

Opwaarderen

Zeven van de negen bestuursleden waren voor het opwaarderen van de zilveren medaille naar een gouden. Eén stemde tegen, één onthield zich. Voorzitter Jacques Rogge van het IOC vond dit de beste oplossing. "Het is in het belang van de sporters genomen." Rogge had op haast aangedrongen. "De andere sporters mochten er niet onder lijden."

De Canadese delegatie had de kwestie al voorgelegd aan het Arbitragehof voor de Sport.

Salt Lake City 2002Canada eist goud voor Sale/PelletierSchandaal bij jurering kunstrijden