SALT LAKE CITY - Het Canadese olympische comité wil dat het internationale sporttribunaal (CAS) ook een gouden medaille toekent aan het Canadese schaatspaar Jamie Sale - David Pelletier. De Canadezen willen dat het CAS de negen juryleden die de finale van het kunstrijden bij de paren beoordeelden, een getuigenis afneemt.

Het kunstrijden in Salt Lake wordt dezer dagen beheerst door een juryschandaal bij de finale paarrijden. Tot ontzetting van het publiek ging het goud niet naar het Canadese koppel Dale - Pelletier.

De jury kende de titel toe aan de Russen Jelena Berezjnaja en Anton Sicharoelidse. Neutrale waarnemers noemden de uitslag direct al een een schandaal. Sicharoelidse had tijdens de kür een flinke uitglijder. Dale - Pelletier hadden een vlekkeloze uitvoering.

De arbitragecommissie CAS liet donderdagavond laat nog weten dat ze vrijdag een beslissing neemt over het verzoek van het Canadese olympisch comité.

Tot die tijd heeft het CAS de Internationale Schaatsunie ISU verzocht ervoor te zorgen dat de juryleden het olympische dorp niet verlaten en zich moeten voorbereiden op een verhoor door het tribunaal.

De ISU buigt zich maandag over de kwestie. De schaatsbond is ook onder druk gezet door het Internationale Olympisch Comité (IOC) zo snel mogelijk een einde te maken aan de discussie over de uitslag. De Franse kunstrijbond gaf donderdag toe dat haar omstreden jurylid Marie-Reine Le Gougne zich onder druk gezet voelde.

Zij gunde het Russische paar de meeste punten, waarmee ze de doorslag gaf in het eindklassement. De Amerikaanse tv-zender NBC sprak onomwonden van koehandel. In ruil voor een royale beloning van het Franse jurylid voor het Russische paar, zou het Russische jurylid bij het ijsdansen het Franse paar Anissina/Peizerat bevoordelen.

/Salt lake city 2002Rogge mengt zich in ruzie bij kunstrijdenGoud bij kunstrijden voor paren opnieuw voor Russen