SALT LAKE CITY - Het Holland House, net buiten Salt Lake City, heeft het toelatingsbeleid voor de rest van de Olympische Winterspelen aangepast. Het uitwijkonderkomen voor Nederlandse sporters en hun families, fans, media en genodigden begon in de ogen van de belanghebbenden een beetje teveel op een partycentrum voor louter Amerikanen te lijken.

Wie de afgelopen dagen het Holland House bezocht, kwam amper een Nederlander tegen. Feestende en drinkende Amerikanen bepaalden het beeld. De komst van de Amerikanen was een gevolg van het beleid om het onderkomen ook in de regio rond Kearns - waar de olympische schaatsbaan ligt - redelijk onder de aandacht te brengen.

Aangezien het uitgaansbeleid in de mormonenstad aan strenge regels is gebonden, kwamen veel Amerikanen op het wat vrijere en in elk geval goedkopere Hollland House af.

"Het was van Nederlandse kant rustig de afgelopen dagen. Mede omdat er geen huldigingen waren met Nederlandse sporters. Ook is er onder Amerikanen misschien teveel bekendheid gegeven aan het bestaan van het House", zegt een woordvoerster van NOCNSF over de massale opkomst van het inwoners van het gastland.

De muziek is een van de zaken die al is aangepast. Housemuziek, waar de Amerikanen vooral op afkwamen, wordt niet meer gedraaid. Ook worden geen strooifolders over de plek en het bestaan van het House meer verspreid. "We gaan een defensief beleid aan de ingang voeren", aldus NOCNSF.