AMSTERDAM - Catriona LeMay heeft vrijdag het olympisch goud op de 500 meter geprolongeerd. Op de kortste sprintafstand bleef de Canadese sprintkoningin (37,45) de Duitse dames Monique Garbrecht (zilver) en Sabine Völker (brons) voor. Andrea Nuyt faalde (37,83) op de slotdag en eindigt net buiten het podium.

De opdracht op de laatste en beslissende race om de medailles was voor Andrea NuytSvetlana Zhurova

Nuyt leek hard op weg naar olympisch eremetaal. De eerste honderd meter verliep goed (10,55), de daaropvolgende ronde faalde ze echter. Door de te ruime laatste buitenbocht zag ze haar olympische droom in duigen vallen (37,83). "Ik was wel redelijk weg", blikt Nuyt terug. "Maar door zo'n misser in de laatste bocht en mijn handen op het ijs, heb ik het verknald. Het schoot ook in mijn benen, ik had de macht niet meer. Ik was het even helemaal kwijt."

Ook Sabine Völker

Valse start

Zhurova liet het in het begin schieten. De Russische opende voorzichtig doordat ze eerst met een valse start werd terecht gewezen. De eindtijd van Zhurova was dan ook ver boven haar tijd van woensdag. Ze finishte in 38,09.

Wijsman

Marieke Wijsman

Timmer

Als elfde paar nam Marianne Timmer

Timmer, die zich niet liet afleiden door het gestuntel van de Zweedse starter, startte fel. Op de eerste honderd meter (10,52) legde ze de basis voor haar persoonlijk record. De daaropvolgende ronde verzaakte Timmer niet. Mede gedreven door de Japanse schaatste de Nederlandse voor het eerst onder de 38 seconden (37,87).

Uitslag 500 meter, tweede race:

Salt Lake City 2002Eerste 500 meter prooi voor LeMay, Nuyt derde