DUBAI - Het Arabische televisiestation al-Jazeera meldt dat de Afghaanse minister van Luchtvaart en Toerisme Abdul Rahman donderdag is vermoord. Pelgrims die naar Mekka wilden gaan, gingen de bewindsman op het vliegveld van Kabul te lijf en sloegen hem dood. Ze deden dat uit frustratie over de lange vertragingen op het vliegveld.

Abdul maakte deel uit van de onlangs gevormde interim-regering van Afghanistan. De Afghaanse ministerraad heeft naar aanleiding van zijn dood besloten een spoedvergadering te houden, aldus al-Jazeera. Bronnen bij de interim-regering in Kabul hebben de dood van de minister bevestigd.

Woede

Volgens de correspondent van het televisiestation ontstaken de pelgrims in woede nadat zij hadden vernomen dat hun vlucht naar Mekka door de minister was geannuleerd. Op die manier kon de minister het vliegtuig van de pelgrims zelf gebruiken om er met zijn familie mee naar India te gaan, aldus al-Jazeera. De pelgrims (hadji) zouden in Mekka de jaarlijkse bedevaart bijwonen.

Pelgrims

De pelgrims moesten zich woensdag op de luchthaven melden omdat een vliegtuig dat door de regering was gecharterd hen zou ophalen. Maar na een dag wachten stonden ze er nog steeds en was er geen vliegtuig te bekennen. Dat was een flinke tegenvaller voor de pelgrims die de tijd in de vrieskou moesten zien door te komen.

Visum

In Afghanistan bestaat onder Mekkagangers grote onvrede. Ze kunnen moeilijk aan een visum voor Saudi-Arabië komen omdat de ambassade van dat land is gesloten sinds de val van het Talibanbewind. Saudi-Arabië erkende als een van de weinigen het regime van de streng islamitische Taliban.

Het land heeft nu wel een team functionarissen naar Afghanistan gestuurd om de visumaanvragen alsnog in behandeling te kunnen nemen. Ook stuurde het woensdag vier vliegtuigen, maar die konden door technische problemen niet landen in Kabul.