SALT LAKE CITY - Voorzitter Jacques Rogge van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft zich gemengd in de voortslepende ruzie over de jurering bij het kunstrijden voor paren. De Belg riep de internationale schaatsunie ISU op de discussie over de uitslag zo snel mogelijk te beëindigen.

Rogge had een persoonlijke ontmoeting met ISU-voorzitter Ottavio Cinquanta waarin hij zijn bezorgdheid uitsprak. De Belg wil niet dat de affaire de andere sportprestaties blijft overschaduwen. Hij stuurde Cinquanta over de kwestie ook een brief.

Beresjnaja/Sicharoelidse

Het Russische paar Beresjnaja/Sicharoelidse kreeg het goud, maar het gros van de kijkers meende dat de hoofdprijs naar de Canadezen Pale en Selletier had moeten gaan. Skate Canada heeft een protest ingediend tegen de uitslag en een onafhankelijk onderzoek geëist. De ISU komt maandag met de resultaten van een eigen onderzoek.

Frans jurylid

De Franse kunstrijbond gaf donderdag toe dat haar omstreden jurylid Marie-Reine Le Gougne zich onder druk gezet voelde. Zij gunde het Russische paar de meeste punten, waarmee ze de doorslag gaf in het eindklassement. De Amerikaanse tv-zender NBC sprak onomwonden van koehandel.

Zwakke persoonlijkheid

In ruil voor een royale beloning van het Franse jurylid voor het Russische paar, zou het Russische jurylid bij het ijsdansen het Franse paar Anissina/Peizerat bevoordelen. "Ons eerlijke en oprechte jurylid is door bepaalde mensen uit haar omgeving beïnvloed", liet de Franse bondsvoorzitter Gailhaguet weten. "Zij is een zwakke persoonlijkheid. Ik vermoed dat ze gemanipuleerd is."

Salt Lake City 2002Schandaal bij jurering kunstrijden