SALT LAKE CITY - Skiloper Johann Mühlegg is de derde tweevoudige olympische kampioen in Salt Lake City. De 31-jarige Duitser van geboorte, die in 1999 de Spaanse nationaliteit aannam, won donderdag in superieure stijl ook de combinatie. Zowel op de 10 kilometer klassiek als op de 10 kilometer vrije stijl was Mühlegg een klasse apart.

De Zwitserse skispringer Simon Ammann en de Noorse biatleet Ole Einar Björndalen wonnen eerder al twee gouden medailles in Salt Lake.

Krachtpatser

Mühlegg, de krachtpatser uit Beieren, won zaterdag al de 30 kilometer vrije stijl. Na zijn tweede strafexpeditie is hij tevens de grote favoriet voor de olympische wedstrijd over 50 kilometer, die hij als zijn domein beschouwt.

In het klassieke deel van de wedstrijd nam Mühlegg al ruim afstand van de concurrentie. Met een voorsprong van ruim dertien seconden begon hij aan de tweede race. Ondanks een val vroeg in de tweede omloop kon de voormalige Duitser, die in de Spaanse pers tot de Indurain uit Beieren is omgedoopt, zijn marge uitbouwen. Met een totaal verschil van 28,5 seconden kwam hij breed zwaaiend met de Spaanse vlag over de finish.

Zilver

De Noren Thomas Alsgaard en Frode Estil eindigden opvallend genoeg gezamenlijk op de tweede plaats in het eindklassement. Na bestudering van de finishfoto's kregen beiden het zilver toebedeeld. Dat was voor de eerste keer in de olympische historie van het skilopen.

Kostelic

Bij het alpineskiën voor vrouwen leidt Janica Kostelic op de combinatie na de eerste slalom. De Kroatische, vorig jaar winnaar van de wereldbeker algemeen, eindigde op de Wildflower-piste in ,60. Daarmee was ze wereldkampioen Martina Ertl uit Duitsland een halve seconde te snel af. De Oostenrijkse favoriet Renate Götschl moest met 45,66 genoegen nemen met de derde plaats.

Beide onderdelen van de combinatie, een afdaling en twee slaloms, op dezelfde dag afgewerkt. Dat is een olympische primeur. De wedstrijdleiding moest de vaste volgorde, een afdaling gevolgd door twee slaloms, wijzigen wegens mist en harde wind. De afdaling is later op donderdag pas aan de beurt nadat de twee slalomraces zijn afgehandeld.

Uitslag combinatie (10 km klassiek, 10 km vrij):