LONDEN - De Verenigde Staten zijn begonnen met de voorbereidingen voor een aanval op Irak, die later dit jaar moet plaatsvinden. Washington stelt zich tot doel om het bewind van Saddam Hussein omver te werpen. Dit schrijft de Britse krant The The Guardian donderdag, die zich beroept op Amerikaanse en diplomatieke bronnen.

Aan de aanval zouden zo'n 200.000 Amerikaanse troepen moeten deelnemen. De aanval wordt voorbereid door het Amerikaanse ministerie van Defensie in samenwerking met de CIA.

Volgens The Guardian is de beslissing om openlijk strijd in Irak te leveren eind januari genomen door het oorlogskabinet van de Amerikaanse president George Bush.

Toen werd men het erover eens, dat de politiek van het 'indammen' van Saddam, onder meer door sancties, was mislukt, en dat er concrete stappen tegen de Iraakse leider moesten worden genomen. Bush zou echter pas enkele dagen geleden uitgewerkte plannen onder ogen hebben om dit doel te realiseren, zo melden Amerikaanse veiligeidsbronnen.

De Amerikaanse president liet dinsdag weten dat hij 'alle opties' openhoudt voor de aanpak van de drie landen die hij eerder als de 'as van het kwaad' betitelde: Irak, Iran en Noord-Korea.